Lering+trekken+uit+PED%2Depidemie+in+VS
Nieuws
© Foto: producer

Lering trekken uit PED-epidemie in VS

Na het wegebben van de epidemie met het PED-virus is de aandacht ervoor in de Verenigde Staten afgenomen. Inmiddels is de darmaandoening endemisch aanwezig en lopen varkensbedrijven gemiddeld 5 procent kans op een PED-uitbraak. In varkensdichtere gebieden is het besmettingsrisico wat hoger.

Onderzoekers van de Universiteit van Minnesota hebben monitoringsgegevens van 1.100 bedrijven in 27 staten geanalyseerd. Deze bedrijven rapporteerden de PED-statussen routinematig aan het Morrison Swine Health Monitoring Project in de periode juli 2014 en juni 2021.

Het gemiddelde risico dat een bedrijf gezondheidsschade ondervindt van het PED-virus was in de periode juli 2014 tot juni 2015 8 procent met een variatie van 7 procent. Tussen juli 2020 en juni 2021 was dat gedaald tot gemiddeld 5 procent met een spreiding van 3 procent.

Seizoensgebonden

De PED-uitbraken in het Amerikaanse onderzoek zijn sterk seizoensgebonden. De meeste uitbraken vinden in de wintermaanden januari tot en met maart plaats. In sommige Amerikaanse regio's ontstonden in december al seizoensclusters van PED-uitbraken. Ook lopen bedrijven in wat varkensdichtere gebieden meer risico op de besmettelijke darmaandoening van varkens.

In die onderzoeksperiode werden in totaal 625 uitbraken met het PED-virus geregistreerd bij 373 bedrijven. Tussen juli 2020 en juni 2021 daalde het aantal varkensbedrijven dat door PED werd getroffen van 95 locaties in elf staten naar 53 bedrijven in negen staten. Dat wijst volgens de onderzoekers op een verdere afname van het ziekmakend vermogen van het PED-virus bij varkens.

Eliminatie optie

Volgens onderzoekers biedt deze trend een kans. Doordat de dynamiek van het PED-virus steeds beter wordt begrepen, kunnen strategische stappen worden gezet richting regionale eliminatie van PED. Zelfs eliminatie van het PED-virus in de Verenigde Staten behoort volgens de onderzoekers tot de mogelijkheden. Dat zal dat wel in gezamenlijkheid en gecoördineerd moeten gebeuren.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  22° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 16°
  50 %
Meer weer