Koeienliefhebber+snuffelt+aan+varkens
Nieuws
© Studio Van Assendelft

Koeienliefhebber snuffelt aan varkens

Praktijkleren staat bij het volgen van een opleiding aan de Yuverta mbo in Boxtel hoog op de agenda. Je moet de handen uit je mouwen steken en niet vies zijn van hard werken. De 16-jarige leerling richting veehouderij en koeienliefhebber, Wessel Thelosen, is zo’n aanpakker.

Van huis uit is hij ‘koeien-minded’, maar hij moet ook ervaring opdoen met het verzorgen van dieren in andere veehouderijsectoren. Darom loopt Thelosen sinds kort een dag per week stage bij het varkensbedrijf Van Nuland Langenboom. ‘Op dit stageadres kwam ik terecht na het online zoeken op de stagemarkt van onze school’, vertelt de Yuverta-stagiar. ‘Ik ben niet bekend met het verzorgen van varkens, maar ik wil het graag leren. Ook word ik hier prima begeleid en krijg ik leuke werkzaamheden.’

Secuur en routinematig

De werkzaamheden op een melkveebedrijf zijn heel anders dan op een bedrijf met varkens. Secuur zijn op de hygiëne en de routine in het werk vallen Thelosen op. Hij startte met het meehelpen bij de verzorging van biggen in de kraamstal, zoals het aanmaken van melk en de melk in de voerkommen doen. Stapje voor stapje wordt hij meegenomen in de verschillende werkzaamheden op het bedrijf met zeugen en vleesvarkens. ‘Vandaag heb ik onder toezicht voor het eerst een zeug geïnsemineerd.’

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  23° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 17°
  50 %
 • Woensdag
  20° / 14°
  40 %
Meer weer