Wat+is+de+biestkwaliteit+van+jouw+zeugen%3F
Partner De Heus

Wat is de biestkwaliteit van jouw zeugen?

Voor de overleving en de prestaties van de biggen is het belangrijk om de kwaliteit van de biest objectief vast te stellen. Op het oog is dat niet goed te doen. Zo betekent een gele kleur niet altijd een betere kwaliteit. Veel beter is het een brixrefractometer te gebruiken.

Een goede colostrumopname (biest) is essentieel voor de overleving en de prestaties van biggen. Gemiddeld heeft een big minimaal 250 gram colostrum nodig om een gezonde en goede groei te realiseren. Dit wil dus zeggen dat een zeug die 16 biggen werpt, minimaal 4.000 gram colostrum zou moeten produceren en een zeug die 24 biggen werpt 6.000 gram.

Gemiddeld produceert een zeug tussen de 3.000 en 4.000 gram colostrum. Dit is dus te weinig. Helemaal als je bedenkt dat zeugen steeds meer levend geboren biggen werpen. Goed biestmanagement is daarom cruciaal.

Objectief de biestkwaliteit vaststellen

De Heus heeft op praktijkbedrijven in zijn eigen centrum voor praktijkonderzoek veel onderzoek gedaan naar biest. Het objectief vaststellen van de kwaliteit is daarvoor belangrijk. Maar dat is op het oog niet goed te doen. Zo betekent een gele kleur niet altijd een betere kwaliteit.

Veel beter is het om de kwaliteit van de biest te bepalen met een brixrefractometer. Met dit apparaat kunt u de kwaliteit van de biest meten aan de hand van de breking van het licht dat door de biestoplossing schijnt. De brixwaarde die dit oplevert, is gecorreleerd met de IgG, dus hoe hoger de brixwaarde van de biest, hoe meer antistoffen de biest bevat (zie figuur 2).

Figuur 2
Figuur 2 © De Heus
• Lees het hele artikel

Over De Heus

  De Heus is een internationaal opererende onderneming met als kernactiviteit de productie en vermarkten van hoogwaardige diervoeders. Sinds de...

Lees verder »