Stikstofclaim+vreest+intrekken+latente+ruimte+bij+vergunningen
Nieuws
© Pixabay

Stikstofclaim vreest intrekken latente ruimte bij vergunningen

Stichting Stikstofclaim (SSC) vreest dat het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en de provincies op termijn proberen de latente ruimte bij verleende vergunningen van veebedrijven rond Natura 2000-gebieden in te trekken. De stichting adviseert veehouders deze latente ruimte minimaal één keer per drie jaar te benutten.

Dit zou blijken uit schriftelijke antwoorden op Kamervragen die demissionair minister Carola Schouten van LNV onlangs naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Daarin stelt Schouten dat het ministerie samen met de provincies verkent op welke wijze feitelijke toenames van emissies en daarmee van deposities kunnen worden tegengegaan.

SSC vreest dat daarbij het intrekken van latente ruimte bij verleende vergunningen ook als optie wordt gezien. De stichting verzoekt de minister en de provincies nationale en Europese wetgeving te respecteren als het gaat om het eigendomsrecht van een vergunning.

Omgevingsrecht

Wel adviseert SSC veehouders om een vergunning te realiseren en regelmatig volledig te benutten. Ook omdat in artikel 2.33, tweede lid van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht, duidelijke afspraken staan rond het (deels) intrekken van een vergunning.

Mocht de overheid de bestaande wetgeving niet respecteren over de omschreven problematiek, dan zal SSC in het verweer komen namens haar aangeslotenen.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  22° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 16°
  50 %
Meer weer