Met+berengeuraroma+berige+zeug+niet+te+missen
Achtergrond
© Vetoquinol

Met berengeuraroma berige zeug niet te missen

Feromonen in het berenspeeksel spelen een belangrijke rol bij het opwekken van berigheidsgedrag. Door BoarBetter te vernevelen op de zeugenneuzen, worden de tekenen van bronst zichtbaar versterkt. Die mix van drie synthetische feromonen in combinatie met de zoekbeer triggeren zeugen maximaal.

Insemineren op het juiste moment is belangrijk om goede vruchtbaarheidsresultaten te behalen. Omdat niet elke guste zeug duidelijk berigheidsgedrag vertoont, kan het een uitdaging zijn om het ideale inseminatiemoment te bepalen. Zeker in combinatie met factoren zoals wisselend personeel, minder actieve beren en stress in de stal. Twijfel over de berigheid van de zeug kan leiden tot suboptimale inseminaties met meer kans op terugkomers, infecties, verminderde vruchtbaarheid of een kleinere toom.

In 2016 is ontdekt dat berenspeeksel het feromoon quinoline bevat, naast de twee al bekendere feromonen androstenone en androstenol. Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat de combinatie van deze drie feromonen een maximale bronstrespons bij zeugen uitlokt. Dit kan leiden tot meer levend geboren biggen per worp, maar de stimulerende rol van de zoekbeer blijft cruciaal.

Typische bronstkenmerken

BoarBetter is een middel om het inseminatiemanagement te optimaliseren. Behandelde zeugen tonen sneller en explicieter typische bronstkenmerken zoals de stareflex, rechtopstaande oren, knorren en kreunen. Daardoor worden ze sneller opgemerkt door de varkenshouder of stalmedewerker. Vooral zeugen na de eerste worp staan erom berucht de berigheid slecht tot uitdrukking te brengen. De onderzoeksresultaten van BoarBetter bij deze categorie zeugen zijn veelbelovend.

Berengeuraroma is een welkome aanvulling in dekstal van zeugenbedrijven

Karel Vandamme, dierenarts dierenartsenpraktijk Lintjeshof

Ook bij 'lastige' zeugen is BoarBetter een aanvulling tijdens de berigheidscontroles. Denk aan zeugen met een late ovulatie na het spenen of dieren met een afwijkende berigheidsperiode die heel lang of juist wat korter duurt. Naast de standaard berigheidscontrole kan het spraymiddel worden ingezet tijdens controle op terugkomers. Zo worden verliesdagen beperkt.

Praktijkervaring

Dierenarts Karel Vandamme van de Limburgse dierenartsenpraktijk Lintjeshof is enthousiast na praktijkproeven met BoarBetter. 'Het middel is een welkome aanvulling voor varkenshouders om de bronst bij zeugen beter te stimuleren en te kunnen detecteren. Dat stelt hen in staat om exacter het optimale inseminatiemoment te bepalen' zegt hij.

'BoarBetter is completer dan andere commercieel verkrijgbare berengeurproducten. Bovendien ervaren varkenshouders het als praktisch en bijzonder efficiënt', weet Vandamme.

Sprayflacon

Het gebruik van BoarBetter is eenvoudig en doeltreffend. Met een handige sprayflacon wordt het product aangebracht op de neus van de zeug tijdens de berigheidscontroles met de zoekbeer. Dankzij een blauwe kleurstof is duidelijk te herleiden welke dieren zijn behandeld.

Lies Jordaens, productmanager bij Vetoquinol, spreekt van een 'aangename ontvangst' bij zeugen. 'Hoewel het middel op een gevoelig orgaan wordt gesprayd, irriteert het middel niet. Andere zeugen komen vaak nieuwsgierig met de neus in de lucht om de behandelde zeug heen staan om ook een vleugje berengeuraroma op vangen.'

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
 • Vrijdag
  22° / 14°
  90 %
Meer weer