China+produceert+zelf+voldoende+varkensvlees
Nieuws
© Twan Wiermans

China produceert zelf voldoende varkensvlees

China produceert met 43,5 miljoen zeugen zelf genoeg varkensvlees, meldt de Chinese minister van Landbouw. De prijs van varkensvlees in dat land zit in de lift. Dat werkte bij exporteurs onterecht de hoop dat de vraag naar varkensvlees door China zou stijgen.

De actuele prijs lag op 1 december op 2,47 euro per kilo levend gewicht, terwijl die begin oktober nog 1,47 euro per kilo was. De prijs lag in 2020 nog op 4,47 euro per kilo. De prijsstijging gaf exporteurs de hoop dat het binnenlands aanbod in China dalende was en de Chinese vraag naar varkensvlees weer zou toenemen.

De Chinese minister van Landbouw meldde onlangs voor staatsomroep CCTV dat de Chinese varkensvleesproductie in de eerste drie kwartalen van 2021 is gestegen. In vergelijking met dezelfde periode vorig jaar gaat het om een toename van 38 procent tot 39,2 miljoen ton varkensvlees.

Lentefestival

China telde eind oktober dit jaar 43,5 miljoen zeugen en dat is boven het streefniveau van 41 miljoen dieren. De minister van Landbouw noemt de totale hoeveelheid varkensvlees ruim voldoende om de markt op nieuwjaarsdag voor het Lentefestival te bevoorraden.

In koelhuizen in China liggen ook nog grote hoeveelheden varkensvlees die zijn opgeslagen toen de prijzen laag waren. Die voorraden zijn nog niet vrijgegeven. De minister van Landbouw wees er verder op dat consumenten steeds vaker kiezen voor pluimvee, rund- en lamsvlees.

Het aandeel varkensvlees in de totale Chinese vleesconsumptie daalt. De minister van Landbouw waarschuwde bij CCTV vanwege de recente prijsstijging zelfs voor een te grote uitbreiding van de varkensproductie.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  22° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 16°
  50 %
Meer weer