Dierlijke+en+insecteneiwitten+definitief+toegestaan
Nieuws
© NVWA

Dierlijke en insecteneiwitten definitief toegestaan

In Europa is het gebruik van dierlijke eiwitten en eiwit van insecten definitief onder strikte voorwaarden toegestaan. Het Europees Parlement nam hierover al op 22 juni een positief besluit. Met ingang van 7 september is deze maatregel definitief.

Bij het gebruik van dierlijk eiwit geldt als voorwaarde dat alleen dierlijk eiwit afkomstig van dierlijke bijproducten is toegestaan. Daarbij mag het dierlijk eiwit afkomstig van pluimvee alleen in varkensvoer terechtkomen en dierlijk eiwit van bijproducten van varkens alleen in voer van pluimvee. Deze stromen moeten dus strikt gescheiden blijven.

Insectenolie mocht al een tijd in het voer voor dieren worden verwerkt. Nu is ook insecteneiwit toegestaan, net als eerder al levende insecten. De insecten voor de diervoeding kunnen leven van voedselresten en bijproducten, waarvoor overigens ook allerlei eisen gelden op onder ander het onderdeel veiligheid, en deze omzetten naar hoogwaardig eiwit. Hierdoor kan een deel van de import van soja worden vervangen.

Vraag naar insecten zal toenemen

De vraag naar insecten voor diervoeding is al hoog, meldt Elselina Battenberg van insectenproducent Protix. 'Onze productie-eenheid draait al op volle toeren. We verwachten dat de vraag nu verder gaat toenemen. Er is geen regelgeving meer die dit tegenhoudt. Daarnaast zien we op sociale media positieve reacties op dit besluit van de EU. Het is voor veel mensen een logische stap om dieren die van nature al insecten eten, met insecten te voeren. Dat is dan ook geen belemmering meer.'


Dierlijke en insecteneiwitten hebben een hoogwaardige samenstelling van de aminozuren. Die passen goed bij de behoefte van vooral de jonge dieren, die nog niet goed in staat zijn om plantaardige eiwitten te verteren.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  17° / 13°
  50 %
Meer weer