Geen+verbod+op+kritische+antibiotica
Nieuws
© Varkens Archief

Geen verbod op kritische antibiotica

Het Europarlement wil geen verbod op het gebruik van kritische antibiotica voor dieren. Met ruime meerderheid verwierp het parlement een motie van de Europese Groenen waarin werd voorgesteld dat een aantal antibiotica voortaan alleen bij mensen mogen worden gebruikt.

Gezondheidscommissaris Stella Kyriakides had vorige week de landbouwcommissie van het Europarlement opgeroepen de motie van de Groenen vooral niet te steunen, omdat die in de veehouderij tot een onwerkbare situatie zou leiden. Het is vrij ongebruikelijk dat een EU-commissaris zich buiten de reguliere vergaderingen mengt in stemprocedures en beraadslagingen van een parlementscommissie.

Nederlandse en Europese landbouwkoepels, dierenartsen en farmaceuten hadden begin deze maand het Europarlement bestookt met een lastminutewaarschuwing, nadat het Duitse parlementslid Martin Hausling (Groenen) in de allerlaatste commissiezitting met zijn wijzigingsvoorstel op de proppen kwam.

In de Envi-milieucommissie kon Hauslings voorstel op ruime steun rekenen. Daardoor werd onzeker of de nieuwe richtlijn in de plenaire stemming genoeg zou worden gesteund. De geactualiseerde richtlijn van de Europese Unie gaat over het terugdringen van de resistentie tegen medicijnen. Daar zijn nieuwe criteria voor opgesteld.

Open brief

In een open brief die afgelopen weekeinde in de Volkskrant verscheen, wezen Nederlandse dierdeskundigen erop dat niet alleen bij mensen maar ook bij dieren soms resistentie tegen medicijnen voorkomt. Dan moeten dierenartsen andere antibiotica kunnen voorschrijven om de infectie te kunnen behandelen, zo bepleitten zij.

Antibioticaresistentie is een wereldwijd probleem. De gevolgen bij mensen in Nederland zijn nog zeer beperkt. Nederland is bovendien een voorloper op het gebied van vermindering van antibioticagebruik bij dieren. Het gebruik is al met 70 procent teruggebracht. Hierdoor neemt ook het aantal resistente bacteriën af. Om deze situatie te behouden, is het volgens de dierdeskundigen belangrijk om antibiotica zo restritctief mogelijk te gebruiken.

Voor het gebruik van antibiotica in de hele Europese Unie gaan dezelfde regels gelden, door de nieuwe Europese regelgeving die in 2019 is gepubliceerd. Het preventieve gebruik van antibiotica wordt beperkt, net als in Nederland al het geval is, en de Europese lidstaten worden verplicht het gebruik van alle antibiotica bij dieren in kaart te brengen.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  21° / 13°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 9°
  5 %
Meer weer