Gevoeligheidstest+verplicht+bij+inzet+colistine
Nieuws
© Varkens Archief

Gevoeligheidstest verplicht bij inzet colistine

Om de stijging van het gebruik van colistine een halt toe te roepen gaat demissionair LNV-minister Schouten mogelijk het gebruik van een gevoeligheidstest (antibiogram) verplichten. Die test zal dan aantonen of de eerste keuze middelen al dan niet werken tegen de coli-bacterie bij met name biggen.


De streefwaarde voor inzet van colistine bij dieren moet volgens een advies van de Stichting Autoriteit Diergeneesmiddelen (Sda) naar nul. Dat is nodig omdat dit antibioticum steeds belangrijker wordt bij het behandelen van darminfecties bij mensen.

Het gebruik van colistine in de veehouderij in Nederland is laag. Wel merkt Schouten op dat er een stijgende lijn is te zien in het gebruik van dit middel. Dat is toe te schrijven aan de inzet bij leghennen aan speenbiggen. Om de stijging een halt toe te roepen wil Schouten nu verplicht een antibiogram laten uitvoeren bij de inzet van colistine.

Inzet bij acute problemen

Coli-bacteriën veroorzaken doorgaans vooral problemen bij gespeende biggen. Bij acute problemen is dan de inzet van antibiotica nodig. Dan schrijft het formularium van de KNMvD eerste en tweede keuze antibiotica voor. Colistine is een tweede keuze middel dat wordt ingezet als de eerste keuze middelen niet werken.

'Bij een eerste uitbraak op een bedrijf maken de dierenartsen dan een antibiogram en nemen ze liefst ook de resultaten van sectie mee voordat ze colistine inzetten', zegt John Vonk, varkensdierenarts en clustervoorzitter landbouwhuisdieren bij de KNMvD. 'Is er op hetzelfde bedrijf dan een maand later weer een uitbraak dan maak je niet altijd opnieuw een antibiogram. Dat zou dan straks wel moeten. Het is belangrijk dat we colistine gericht inzetten zodat het behouden kan worden. Het is namelijk het enige middel dat niet alleen de coli-bacterie aanpakt maar ook werkt tegen de toxinen die coli maakt.'

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer