Varkenshouderij+kampt+met+groot+tekort+aan+vakmensen
Nieuws
© Varkens Archief

Varkenshouderij kampt met groot tekort aan vakmensen

De varkenshouderij krijgt openstaande vacatures steeds moeilijker vervuld. De vraag naar vakmensen is aanhoudend groot, terwijl het aanbod krapper wordt.

'Vacatures staan vaak voor langere tijd open. Ze worden ook steeds vaker ingevuld met buitenlandse medewerkers', reageert Christianne Kraan van AB Werkt. Onbekendheid met de varkenshouderij in combinatie met het imago speelt de sector al jaren parten.

Daar komt nu de overspannen arbeidsmarkt bij, met zeker voor jonge mensen een groot aanbod aan vacatures. De beloning van vakmensen is in de varkenshouderij vergelijkbaar met wat elders wordt betaald. Voor productiemedewerkers ligt dat anders. Een 21-jarige bijvoorbeeld ontvangt bij de McDonald's al snel 12 euro bruto per uur. Dat is meer dan de cao.

Werkzaamheden opknippen

Om het werk op een varkensbedrijf toch georganiseerd te krijgen, worden de werkzaamheden steeds vaker opgeknipt. 'Alles wat tegen productiewerk aanzit, zoals enten en het schoonspuiten van afdelingen, wordt dan al snel ingevuld door losse krachten die steeds vaker uit het buitenland komen', stelt Kees van Aar van Agro-Connect.

Waren het tot voor kort vooral arbeidsmigranten uit Polen die het tekort vulden, ze komen nu uit Roemenië en Bulgarije in het bijzonder.

Economische situatie in Polen

Voor het verdwijnen van Poolse medewerkers zijn verschillende redenen. De verbeterde economische situatie in Polen en een wijziging in de Poolse wetgeving waarbij een Pool die in het buitenland werkt, twee keer afrekent met zijn fiscus zijn de belangrijkste.

Voor arbeidsmigranten werden de omstandigheden er door de coronabeperkingen afgelopen jaar niet gemakkelijker op. Taal- en vaardigheidscursussen vielen weg, terwijl degenen die hier al werken, minder makkelijk eens naar huis konden. Van Aar noemt het jammer dat er zo weinig animo is voor werken in de varkenshouderij. Naast dat er veel werk is, wijst hij op de doorgroeimogelijkheden. 'Ook internationaal.'

Werving

De varkenssector – ondernemers en arbeidsbemiddeling – steekt al jaren veel energie in het werven van medewerkers. Onder andere door het aanbieden van scholing en ontwikkelingsperspectief.

'Zorg ervoor dat je een aantrekkelijke werkgever bent. In de beloning van je mensen, de aandacht die je hun geeft en de manier waarop je hen aanstuurt', tipt Kraan. Van Aar vult aan: 'Belonen is meer dan alleen het salaris. Dat is ook een veilige en sfeervolle werkplek.'

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  22° / 10°
  70 %
 • Maandag
  18° / 10°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  20 %
Meer weer