Belang+taaltraining+in+Deense+varkenssector+groeit
Nieuws
© Varkens Archief

Belang taaltraining in Deense varkenssector groeit

Een almaar groeiend deel van de Deense varkenshouders maakt gebruik van internationale werknemers. Ze kijken bij het werven van personeel meer en meer naar Oekraïne en Roemenië. Om het werk secuur en goed te doen, is het doorbreken van de taalbarrière een must.

Het Deense kennisinstituut Seges, afdeling Varkensproductie, wijst varkenshouders erop buitenlandse werknemers goed te integreren. In stallen van een Deense varkenshouders wordt steeds vaker Oekraïens, Roemeens of Pools gesproken. De taal kan nogal eens een barrière zijn om het werk goed uit te voeren.

'Maak iemand verantwoordelijk voor het trainen van die arbeidsmigranten en geef ze alle informatie die nodig is om de werkzaamheden goed uit te kunnen voeren', geeft Astrid Lovelady, antropoloog en specialistisch adviseur bij de afdeling Werkomgeving van Seges, aan.

Lovelady wijst werkgevers erop dat het de moeite waard is om de arbeidsmigranten te stimuleren de Deense taal te leren. 'Vaak blijven ze toch langer in het land dan ze zelf verwachten. Geld investeren in het leren van de taal van het land waar ze werken heeft vaak geen prioriteit, omdat ze liever geld naar huis sturen.'

Looncompensatie voor werkgever

In Denemarken kunnen werkgevers looncompensatie krijgen als de werknemers taaltraining krijgen tijdens werktijd. Lovelady ziet ook mogelijkheden voor groepen varkenshouders om samen een taalleraar naar hun regio te halen.

Werknemers uit het oosten van Europa zijn vaak gewend aan een hiërarchie op de werkvloer. Ze doen wat hun meerdere vertelt, blijkt ook uit onderzoek van Seges. Op de vraag aan buitenlandse medewerkers waar ze hun kennis over varkens opdoen, antwoordde 58 procent dat ze die via hun werkgever opdoen. Het belang van het geven van het goede voorbeeld en dat blijven doen, is volgens Lovelady cruciaal voor het resultaat.

'Wees helder en duidelijk over de arbeidsveiligheid en de goede zorg voor de dieren. Protocollair werken en het gebruik van pictogrammen helpt', stelt Lovelady. 'Internationale werknemers willen graag voldoen aan de eisen die de werkgever stelt, omdat ze met hun baan hun eigen kost en die van hun familie verdienen.'

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  19° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 8°
  60 %
 • Vrijdag
  20° / 14°
  75 %
Meer weer