Grote+schommelingen+in+varkensvleesprijs+voor+retail+en+consument
Nieuws
© Twan Wiermans

Grote schommelingen in varkensvleesprijs voor retail en consument

De derde prijzenmonitor varkensvlees van Connecting Agri & Food is uit. Wat opvalt is dat de inkoopprijs van supermarkten en die van consumenten de eerste helft van 2021 sterker fluctueren dan in de tweede helft van 2020.

Ook de varkensprijs schommelt over die periode. Maar gaat het daarbij om centen per kilo, bij de inkoopprijs voor de retail en de verkoopprijs van vers vlees voor consumenten hebben we het over euro's. Zo lag de prijs af boerderij in week 20 op 1,6 euro per kilo. De inkoopprijs bedroeg toen 5,2 euro per kilo, terwijl de consumentenprijs uitkwam op gemiddeld 7,9 euro per kilo varkensvlees.

De prijzenmonitor brengt de betaalde prijzen van de verschillende schakels in de varkensvleesketen per kwartaal na afloop in beeld. 'De monitor geeft transparantie over de prijsvorming en is een mogelijkheid om de werkelijke kosten voor dier en natuur inzichtelijk te maken. Op basis van de prijsmonitor kunnen nieuwe prijssystemen worden ontwikkeld voor de verschillende schakels in de keten', geeft Peter van Balkom van Connecting Agri & Food aan.

'Varkensvleesketen is complex'

Iedere week rollebollend over de prijs over straat gaan is volgens Van Balkom in niemands belang. Varkenshouder, slachterij en retail zijn heel verschillende werelden die niet een-op-een met elkaar kunnen worden vergeleken. Van Balkom noemt de varkensvleesketen complex. 'De prijsmonitor is een eerste stap op weg naar stabiliteit en strategische samenwerking.'

De monitor geeft vier prijzen weer. Af boerderij betreft de prijs die de varkenshouder ontvangt per kilo geslacht gewicht. Bij het gewogen gemiddelde van de onderdelen gaat het onder andere om ham, rib, nek, schouder, middel en buik. Het betreft alleen binnenlandse afzet.


Verder worden de inkoopprijs voor de supermarkt en de consumentenprijs vermeld. Deze zijn gebaseerd op bijna twaalfhonderd producten met een EAN-code in de schappen met vers vlees en vleeswaren, waarvan ruim vijfhonderd producten geheel of gedeeltelijk varkensvlees bevatten. Er wordt gekeken naar de prijzen in één supermarkt.

Mensen die op de hoogte willen blijven van de prijzenmonitor, kunnen zich inschrijven bij Connecting Agri & Food, zodat ze een alert ontvangen als de nieuwe prijzenmonitor op de website beschikbaar is.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  12° / 3°
  30 %
 • Zaterdag
  17° / 4°
  70 %
Meer weer