Nieuwe+Enterisol%2Ddosator+zorgt+voor+minder+PIA+%C3%A9n+salmonella
Achtergrond
© Studio Van Assendelft

Nieuwe Enterisol-dosator zorgt voor minder PIA én salmonella

Meer gemak en meer zekerheid dat alle biggen goed worden beschermd tegen PIA. Voor Jan Dobbelsteen waren de voordelen van de nieuwe Enterisol-dosator reden om de PIA-vaccinatie weer op te pakken. Met als resultaat minder PIA én salmonella en betere prestaties.

Twee jaar geleden was Jan Dobbelsteen uit het Brabantse Loosbroek gestopt met het vaccineren tegen PIA. 'Het had te weinig resultaat ten opzichte van de kosten. Waarschijnlijk kwam dat omdat het niet altijd goed lukte om te zorgen dat alle biggen hun dosering binnen kregen', licht hij toe.

Het vaccineren tegen PIA met Enterisol via drinkwater was volgens Dobbelsteen omslachtig. Een dag ervoor moest de wateropname van de biggen goed worden bijgehouden om te kunnen berekenen hoeveel water nodig was voor het oplossen van de Enterisol. Met de nieuwe dosator die Rutger Jansen van Boehringer Ingelheim heeft ontwikkeld, is dat verleden tijd. De dosator zorgt er automatisch voor dat Enterisol zes uur lang via het drinkwater wordt gedoseerd.

Meer zekerheid

Dobbelsteen: 'Dat is makkelijker en kost weinig tijd. Ik maak het mengsel van water, Enterisol en kleurstof klaar. Dan zet ik de dosator aan, ontlucht hem en zorg dat het vaccin naar de juiste afdeling gaat. De dosator doet de rest. Ik weet nu veel zekerder dat alle biggen Enterisol binnen hebben gekregen en goed zijn beschermd tegen PIA.'

Samen met dierenarts Vinod Shankar van Advee dierenartsen houdt Dobbelsteen continu een vinger aan de pols van de gezondheid van de varkens. Shankar: 'Twee jaar geleden leek het erop dat niet PIA, maar vooral E. coli nadelig uitpakte voor de darmgezondheid van de varkens. Dus leek stoppen met vaccineren tegen PIA niet problematisch. Dat bleek toch niet terecht. Vorig jaar was er bij Dobbelsteen sprake van acute PIA en bleke varkens. Daarnaast bleven de technische resultaten achter op de verwachtingen. Al is dat altijd lastig om aan te tonen dat PIA de oorzaak is van achterblijvende resultaten. De nieuwe doseerapparatuur voor Enterisol was een goede aanleiding om PIA opnieuw aan te pakken.'

Betere prestaties

Sinds augustus vorig jaar beschermt Dobbelsteen de varkens weer tegen PIA. De resultaten zijn erop vooruitgegaan. 'We hadden het idee dat de biggen einde opfok al last kregen van PIA. Dat is nu over. Na opleg in de vleesvarkensstal trekken de varkens goed door en presteren ze beter. Acute PIA-gevallen zie ik alleen nog bij uitzondering.'

Bij de gespeende biggen loopt het beter door de PIA-vaccinatie bij Jan Dobbelsteen.
Bij de gespeende biggen loopt het beter door de PIA-vaccinatie bij Jan Dobbelsteen. © Studio Van Assendelft

Bovendien is de salmonellastatus flink verbeterd. Die is de laatste tijd voortdurend status 1, terwijl die voorheen ook weleens status 2 of 3 was. Dobbelsteen: 'Het risico dat we nu in status 3 terechtkomen, is klein. Dat is prettig, want bij status 3 komen er restricties bij het afleveren van de varkens. Dan kom je aan het einde van de slachtweek, ook als dat op je bedrijf niet past.'

Voer aanpassen

Door de PIA-vaccinatie is de darmgezondheid duidelijk verbeterd en werden hogere prestaties mogelijk. Dat lukte mede omdat het mogelijk werd het voer aan te passen. Tot het moment waarop vorig jaar weer met de PIA-vaccinatie werd begonnen, was het nodig om met de computergestuurde droogvoerinstallatie extra structuur in het voer toe te voegen om de darmgezondheid te ondersteunen. Sinds de start van de PIA-vaccinatie is het aandeel structuur langzaam afgebouwd naar een normaal niveau. Daarmee steeg de voerderwaarde van het rantsoen en daalden de voerkosten.

Door de aanpak van PIA én het rantsoen zag Dobbelsteen de groei van de vleesvarkens stijgen en de voerconversie dalen. Ten opzichte van het eerste kwartaal van dit jaar steeg de gecorrigeerde groei in het tweede kwartaal van dit jaar met 18 gram naar 950 gram per dag en de gecorrigeerde voerconversie daalde met 0,1 punten naar 2,4.

De vleesvarkens groeien harder en de voerconversie is gedaald sinds de start van de PIA-vaccinatie.
De vleesvarkens groeien harder en de voerconversie is gedaald sinds de start van de PIA-vaccinatie. © Studio Van Assendelft

Bedrijfsgegevens
Jan (56) en Joke (54) Dobbelsteen hebben een gesloten varkensbedrijf met 325 TN70-zeugen en 2.600 vleesvarkensplaatsen in het Brabantse Loosbroek. De zeugen spenen jaarlijks gemiddeld 33 biggen. De TN Tempo-beren en gelten halen een gemiddelde groei van 950 gram per dag.


PIA-druk daalt fors
De bloeduitslagen laten zien dat de infectiedruk met PIA flink is gedaald. Voor de vaccinatie zaten de meeste monsters bij de monstername op zestien weken leeftijd boven de afkapwaarde van 30. Na de vaccinatie komt niet één uitslag boven de 30 uit. Boven een afkapwaarde van 30 is zeker dat het varken positief is en drie weken voorafgaand aan het onderzoek PIA heeft gehad.

Bekijk meer over:

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  11° / 9°
  70 %
 • Donderdag
  9° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  9° / 8°
  70 %
Meer weer