Volgende+week+hitteprotocol+in+werking
Nieuws
© Henk Riswick

Volgende week hitteprotocol in werking

De kans is groot dat volgende week het hitteprotocol bij veetransport in werking treedt. Vanaf maandag voorspelt de KNMI-weerapp temperaturen van 27 graden (of hoger) in de Bilt. Vanaf dat moment zijn extra maatregelen bij het transport van dieren nodig.

Het hitteprotocol bij veetransport is door de sector zelf opgesteld, in samenspraak met het ministerie van LNV en dierenwelzijnsorganisaties.

Zodra het hitteprotocol in werking treedt, worden de transporten zoveel mogelijk 's ochtends vroeg of 's avonds worden uitgevoerd. Met de NVWA zijn afspraken gemaakt over het hanteren van een tropenrooster om de keuringen voor het vervoer op de koelere momenten van de dag te kunnen uitvoeren. Is het 35°C of nog warmer, dan wordt er helemaal niet gereden.

Chauffeur en transportondernemer zijn bij hitte extra waakzaam. Voor aanvang van het transport controleren ze de geplande route op drukte en filevorming. Als het nodig is wordt de route aangepast. Tussen 12.00 en 19.00 uur worden minder dieren meegenomen. Er is extra aandacht voor de ventilatie op de veewagens. Een chauffeur probeert zo min mogelijk te stoppen met vee aan boord en bij een noodzakelijke stop zoeken ze een schaduwplek op en parkeren ze zo mogelijk in de wind.

Zodra het hitteprotocol in gaat wordt de beladingsgraad van de vrachtwagens verlaagd met 10 procent.

Hier is het complete hitteprotocol terug te vinden.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer