Sorteer+voor+op+hete+zomer
Partner MSD Animal Health

Sorteer voor op hete zomer

Afgelopen jaren steeg het kwik meerdere malen tot over de 40 graden. Weet je nog wat er gebeurde met de varkens in die hitteperiode? Hoe bereid je jezelf hierop voor?

Het zweet staat je de hele dag op het voorhoofd. De varkensstal kom je het liefst zo min mogelijk in en de controle doe je dan ook zo vroeg mogelijk op de dag. Het lijkt nog zover weg, maar voor je het weet, is het weer zomer. Voorzorgsmaatregelen neem je daarom nu.

Tijdens een hete periode vreten de varkens aanzienlijk minder dan in een comfortabel klimaat. Dit kost groei. Maar dat is niet alles. De problemen die vervolgens ontstaan wanneer het afkoelt en de varkens wel weer gaan vreten, zijn erg vervelend. Het maagdarmkanaal moet ineens flink aanpoten om de grote hoeveelheid voer te verwerken. Daar gaat het vaak mis. Darmbacteriën als PIA krijgen de vrije hand en leiden tot schade. Denk aan een slechtere voederconversie en groei, en in extreme gevallen tot acute uitval.

Aangezien acute uitval vooral bij de zwaardere vleesvarkens plaatsvindt, is dat enorm frustrerend. En dan te bedenken dat de financiële schade vooral zit in de slechtere voederconversie en groei die PIA veroorzaakt. Het is daarom belangrijk om al maatregelen te nemen voordat de hitte intreedt.

Tips om invloed zomer te beperken

• Installeer zonwering, zodat de stal in de zomer zo koel mogelijk blijft. Ook is het witkalken van het dak een optie.
• Isoleer het dak. Breng minimaal 8 centimeter pur aan onder het dak voor een goede isolatie. Een andere optie is om zonnepanelen op het dak te plaatsen.
• Denk na over het installeren van een koeling of conditioneringssysteem. Er zijn verschillende systemen. Uiteraard is het per bedrijf afhankelijk hoe interessant deze systemen zijn. Is een permanent koelsysteem niet haalbaar? Maak het dan alvast gemakkelijk 's zomers het dak en/of de gevel met water te besproeien.
• Pas op tijd de bandbreedte van de ventilator aan. Stel 's zomers een kortere bandbreedte in. Automatiseer dit eventueel met een bandbreedte die buitentemperatuurafhankelijk is: een korte bandbreedte bij hoge buitentemperatuur, een langere bandbreedte als het weer afkoelt.
• Denk op tijd na over een PIA-vaccinatie. Wist u dat deze tegenwoordig ook naaldloos kan worden toegediend (eventueel gecominbeerd met naaldloze circo-enting)? Mét naald is het ook mogelijk de vaccinatie te combineren met circo- en mycoplasmavaccinatie vanaf 3 weken leeftijd. Voor meer informatie over het voorkomen van PIA kijk op www.pia-preventie.nl.

Een goede voorbereiding is natuurlijk ook hier het halve werk. En als dan daadwerkelijk de hitteperiode aanbreekt, houd je onder meer rekening met de volgende zaken:

• Voer op de koelste tijdstippen en in kleine porties. Verzet de voertijden en geef 's morgens heel vroeg de eerste voerbeurt. Ook kleinere porties voer in meerdere voerbeurten verstrekken verhoogt de voeropname.
• Laat varkens zoveel mogelijk met rust op de warmste momenten. Voer controles en behandelingen het liefst op de koelste tijden uit: vroeg in de ochtend of in de vroege avond. Laat overdag de dieren met rust.
• Houdt de silo's schoon. Let er in de zomerperiode op dat de silo's goed leegkomen, zodat er geen voerresten achterblijven.
• Zorg voor voldoende water.
• Voorkom het voeren van niet-verse producten. Slechte kwaliteit voer kan de voeropname en daarmee de druk op het maagdarmkanaal verslechteren en zo darmstress veroorzaken.

Bronnen voor nog meer klimaattips:
ForFarmers.nl
ABZdiervoeding.nl
Agrifirm: Zomeraanpak brijvoer bij hoge temperaturen
Agrifirm: Zomermaatregelen na een warme periode

Over MSD Animal Health

MSD Animal Health ontwikkelt en produceert een vernieuwend pakket aan hoogwaardige diergeneesmiddelen en servicediensten voor de preventie, behandeling en...

Lees verder »