Online+7%2Ddaagse+voorspelling+hittestress
Nieuws
© John Lamers

Online 7-daagse voorspelling hittestress

Sinds 14 april kunnen varkenshouders en andere veehouders zien or er sprake kan zijn van hittestress in de komende 7 dagen. LTO Nederland en Royal GD lanceerden het gezamenlijke initiatief tijdens een webinar. De voorspelling staat op de website van GD.

Door de postcode en diergroep in te vullen kan een veehouder snel checken of er sprak kan zijn van hittestress in de komende dagen. Voor die voorspelling wordt gebruik gemaakt van de Temperature Humidity Index, de THI-index, ofwel de combinatie van temperatuur en relatieve luchtvochtigheid. Voor de varkens is die THI-index anders van voor bijvoorbeeld melkkoeien omdat varkens niet kunnen zweten.Dat vertelde varkenshouder Johan Bakermans tijdens het webinar. Daarom heeft hij geïnvesteerd in nevelkoeling bij de luchtinlaat waarmee hij de temperatuur van de binnenkomende lucht met wel 8 graden kan terugkoelen.

Voorspeller

De THI-index houdt rekening met de comfortzone en thermoneutrale van de dieren. Binnen de comfortzone hoeft een varken helemaal geen moeite te doen om de lichaamstemperatuur te handhaven. Dan staat de voorspeller van hittestress op groen omdat er helemaal geen sprake is van hittestress. Binnen de thermoneutrale zone kan een varken de lichaamstemperatuur nog op peil houden door bijvoorbeeld verder uit elkaar te gaan liggen, een koele plek op te zoeken, meer te drinken en dergelijke. Dat hoeft nog geen groei te kosten. Dan is er dus hooguit sprake van lichte stress. Buiten de thermoneutrale zone zal de combinatie van temperatuur en luchtvochtigheid wel ten koste gaan van het dierenwelzijn en de prestaties. De hittestress monitor loopt dan op naar matig zwaar of zeer hoog. Op de website is daarnaast ook een rekemodule waarmee op basis van de gemeten temperatuur in de stal en de luchtvochtigheid de eigen specifieke THI-index is te berekenen.

Aanpassingen nodig

Tidens de lancering van de hittestress voorspeller maakten Jeannette van de Ven, portefeuillehouder Gezonde Dieren bij LTO en Ynte Schukken, algemeen directeur van Royal GD duidelijk dat het voorspellen van hittestress op basis van de THI-index een eerste stap is. 'De komende tijd zijn mogelijk aanpassingen nodig. Zo is zoninstraling en windinvloed niet meegerekend in deze index. Je moet dan ook altijd goed naar je dieren blijven kijken en mede op basis daarvan maatregelen nemen.'

Op de hittestress website staan naast de 7-daagse voorspelling van de hittestress per diergroep adviezen over de maatregelen die de veehouders kunnen nemen om hittestress te voorkomen.

Daarnaast biedt ook de POV uitgebreide informatie over het voorkomen van hittestress.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  19° / 10°
  50 %
 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
Meer weer