Mineralenexcretie+zakt+verder+onder+sectorplafonds
Nieuws
© Varkens Archief

Mineralenexcretie zakt verder onder sectorplafonds

In het eerste kwartaal van dit jaar is de excretie van fosfaat met varkensmest identiek aan dat van het vierde kwartaal in 2020. Met 35,7 miljoen ton fosfaat op jaarbasis blijft de uitstoot ruim 10 procent onder het sectorplafond.

De excretie van stikstof met varkensmest is wel licht gedaald. In het vierde kwartaal van 2020 zat dat omgerekend naar jaarbasis op 90,9 miljoen ton, in het eerste kwartaal van 2021 is dat 90,5 miljoen kilo. Dit is 8,7 procent onder het stikstofplafond voor de varkenssector van 99,1 miljoen ton.

Dit blijkt uit de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) die LNV-minister Schouten aanhaalt in haar brief (18 mei) naar de Tweede Kamer. Het betreft informatie over de 'Monitor fosfaat- en stikstofexcretie in dierlijke mest'. Hierin worden de ontwikkelingen in de mineralenuitstoot met mest door de Nederlandse veestapel beschreven over de afgelopen twee kwartalen (situatie op 1 april).

Verder dalen

Omdat deelnemers aan de saneringsregeling varkenshouderij nog volop bezig zijn met het ontmantelen van hun locaties met varkens, zal de excretie de komende tijd ongetwijfeld verder afnemen.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 16°
  50 %
Meer weer