Varkenshouders+kiezen+voor+scheiding+mest+en+urine
Nieuws
© Jovas

Varkenshouders kiezen voor scheiding mest en urine

Direct scheiden van mest en urine lijkt de beste optie voor aanpak van emissies bij de bron. Volgens eerste berekeningen van het Duosep-systeem dalen de emissies van zowel ammoniak, fijnstof, geur als methaan fors. Drie varkenshouders gaan dit systeem uitgebreid testen.

De varkenshouders hebben een aanvraag gedaan voor de Subsidieregeling brongerichte verduurzaming stal- en managementmaatregelen. De inschrijving sloot op 15 juli om 17 uur.

Minimaal 49 bedrijven hebben een aanvraag ingediend. De regeling is daarmee flink overtekend, zegt directeur John van Schriek van Jovas die het Duosep-systeem heeft ontwikkeld. 'En als we meer tijd hadden gehad, hadden we zelf nog drie extra aanvragen kunnen indienen.'

Direct scheiden urine en mest

Het Duosep-systeem van Jovas borduurt voort op de ervaring en kennis die het bedrijf al heeft met schuine wanden en mestpannen onder de roosters. Samen met Harold Veens van HV Advies en Bram Wijnen van Wijnen Machines is het systeem doorontwikkeld. Er is nu een directe scheiding van mest en urine aan gekoppeld, zoals op de foto van het prototype is te zien.

'Onder aan de schuine wanden komt een schuin aflopende goot die de urine direct afvoert naar een gesloten opslag', legt Van Schriek uit. 'De dikke mest schuiven we omhoog naar een andere opslag. Daartoe gebruiken we een klepelsysteem waar al veel ervaring mee is vanuit de nertsenhouderij.'

De schuine wanden komen onder een hoek van 60 graden te staan. 'Anders valt de mest er niet af. Hoe glad je de wand ook maakt, een hoek van 45 graden is niet genoeg', zegt de directeur van Jovas.

Forse daling emissie

Het Duosep-systeem is doorgerekend door Wageningen Livestock Research. Dat is ook nodig voor deelname aan de subsidieaanvraag. Uit die berekening komt naar voren dat de ammoniakuitstoot tot 85 procent kan dalen, de methaanuitstoot tot 90 procent, de geuremissie tot 60 procent en fijnstofuitstoot tot 50 procent.

Op de varkensbedrijven wordt dit doorgemeten. Daarbij wordt het systeem geïnstalleerd bij dragende zeugen, vleesvarkens, kraamhokken en kraamopfokhokken. Bij die laatste is dan ook de uitstoot van de biggenopfok te berekenen.

Bouw

De drie varkenshouders die het systeem gaan aanleggen, beginnen voor een deel al op eigen risico met de bouw. 'Ze zijn principieel tegen het gebruik van luchtwassers en zullen er alles aan doen om te zorgen dat het systeem gaat werken', meldt Van Schriek.

Nu is het wachten op de beoordeling van de subsidieaanvraag. De directeur van Jovas heeft goede hoop dat die wordt gehonoreerd. 'Volgens onze berekeningen voldoen we ruimschoots aan de punten die nodig zijn. Voordeel van ons systeem is dat de dikke fractie frequent is af te voeren naar de mestvergister. In die mest is dan nog 75 procent meer methaan aanwezig dan uit mest die vier maanden in de put heeft gezeten. Daarmee heeft de dikke fractie een hoge waarde.'

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
Meer weer