Varkensprijs+levert+voor+het+eerst+sinds+weken+in
Nieuws
© Henk Riswick

Varkensprijs levert voor het eerst sinds weken in

De varkensnotering was weken achtereen stabiel. Eind vorige week kwam daarin verandering toen DCA vrijdag de notering verlaagde met 7 cent naar 1,47 euro per kilo geslacht gewicht. Vion volgde maandag met - 6 cent van 1, 67 naar 1, 61 euro per kilo geslacht gewicht.

De prijsdaling hing in de lucht. Het absolute aantal aangeboden vleesvarkens op de West Europese markt wordt niet extreem genoemd. Toch wordt er wel degelijk een overschot ervaren. Handelaren en dus ook vleesvarkenshouders komen maar niet door de voorraad heen. Corona perikelen en ontbrekende slachtdagen worden als oorzaak aangewezen, meldde Benny ten Thije van Selectporc vorige week. 'Maar het lijkt er steeds meer op dat de be- en verwerkers ook niet echt op grotere volumes zitten te wachten.'

Corona remt afzet

Ten Thije stelt vast dat door het voor de tijd van het jaar aanhoudend frisse weer, het barbecue-seizoen later op gang komt en er ook nog steeds geen afzet is naar horeca en evenementen. Maar, geeft Ten Thije aan, er spelen ook andere elementen in de markt die de varkensprijs in de benen had moeten kunnen houden. Hij noemt de situatie in China en de logistieke problemen in Amerika.

In China was sprake van een opleving van het aantal slachtingen. Ten Thije spreekt in dat verband van 'paniekverkoop' van vaak nog te lichte dieren, omdat Afrikaanse varkenspest in China nog steeds huishoudt en Chinese varkenshouders ruiming tegen lage vergoedingen voor willen zijn. 'Deze slachtgolf is voorbij en we zien in China de prijs al weer stijgen', aldus Ten Thije.

China biedt ruimte

Met name de Brazilianen vergroten hun afzet naar China tot record niveaus. De VS daarentegen kampt met logistieke problemen waardoor het land veel minder vlees naar Azië exporteert. En dat biedt ruimte, geeft Ten Thije aan, voor varkensvlees uit Europa. Analisten rekenen remee dat China nog het hele jaar 2021 flink aan varkens blijft trekken.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
Meer weer