Tweede+Kamer+wil+flexibiliteit+in+mestbeleid
Nieuws
© Jos Thelosen

Tweede Kamer wil flexibiliteit in mestbeleid

In de huidige voorstellen voor het nieuwe mestbeleid van demissionair landbouwminister Carola Schouten moeten bedrijven grondgebonden zijn of alle mest laten verwerken. Met het aannemen van twee moties geeft de Tweede Kamer aan dat er een extra spoor bij moet en dat er een goede nulmeting moet plaatsvinden.

Twee moties van CDA en SGP om meer flexibiliteit in het nieuwe mestbeleid te krijgen, werden 20 april in de Tweede Kamer ingebracht. Met name het opleggen van een verplichting aan niet-grondgebonden bedrijven om alle mest af te voeren en te laten verwerken, is volgens de indieners van de moties in strijd met de kringloopgedachte.

Ook wordt te weinig rekening gehouden met de variatie in veehouderijbedrijven en de innovatiekracht van de sector. Beide moties kregen steun van CDA, VVD, SGP, BBB, JA21, PVV en Forum voor Democratie en werden aangenomen.

Extra spoor

Een motie gaat over het toestaan van veehouders, die deels grondgebonden zijn, om mest op eigen land aan te kunnen wenden. Schouten gaat in haar voorstellen uit van een rigide mestbeleid met een strikte scheiding tussen grondgebonden bedrijven en niet-grondgebonden, intensieve bedrijven die alle mest moeten laten verwerken.

De landbouwminister wil namelijk af van het complexe stelsel van mestregelgeving. Volgens haar wordt het voor boeren onwerkbaar, worden milieudoelen niet gehaald en blijkt het oude stelsel fraudegevoelig en lastig te handhaven. Het is de vraag hoe Schouten de twee aangenomen moties gaat uitleggen en hoe de volgende minister van landbouw de herziening van het mestbeleid gaat uitvoeren.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  17° / 13°
  50 %
Meer weer