Varkens+voorzien+van+voldoende+koelwater
Nieuws
© Varkens Archief

Varkens voorzien van voldoende koelwater

Zeker in warme periodes dient de drinkwatervoorziening in varkensstallen op orde te zijn. Voldoende 'koelwater' is noodzakelijk voor de gezondheid en het welzijn van de varkens. Daarom is drinkwater ook een belangrijk onderdeel van het hitteprotocol varkenshouderij. Bovendien kan een tekort aan drinkwater leiden tot (hitte)stress, urineweginfecties, afwijkend gedrag en achterblijvende resultaten.

Temperatuurmeter

Zeker bij hitte is een toereikende watervoorziening noodzakelijk. Varkens moeten naar behoefte kunnen drinken en die behoefte is hoger in warme periodes. Bij temperaturen boven de comfortzone stijgt de behoefte aan drinken, omdat varkens meer vocht verdampen via de ademhaling. Er is als het ware extra 'koelwater' nodig. Advies: drinkwater met een temperatuur van 10 tot 15 graden Celsius, maar niet koeler om krampen te voorkomen. Check de watertemperatuur met een temperatuurmeter.

Stopwatch en maatbeker

Iedere varkenshouder gaat uit van de ideale situatie: altijd dezelfde hoeveelheid water uit elke nippel. De werkelijkheid is echter anders. De waterdruk, de afstand van de watertoevoer en de diameter van de leiding beïnvloeden de watergift per nippel. De eerste nippel in een afdeling zal een andere watergift hebben dan de laatste.

De minimale geadviseerde nippelopbrengsten zijn:

Zeugen: 1,5 liter per minuut
Zuigende biggen: 0,4 liter per minuut
Gespeende biggen: 0,5 liter per minuut
Vleesvarkens/opfokzeugen: 0,8 liter per minuut

Advies: controleer de doorstroomsnelheid van de drinknippels op tijden dat het meeste water op je bedrijf wordt verbruikt. Doe dat op verschillende plekken in een afdeling. Gebruik daarvoor de stopwatch op de smartphone of horloge en vang het water op in een maatbeker.

Extra tips

Zorg ervoor dat de drinkbakjes schoon zijn. Realiseer extra drinkplaatsen, het advies bij gespeende biggen en vleesvarkens: een drinkplaats per tien dieren. Bij hoge afdelingstemperaturen hebben varkens vaak behoefte aan extra water. Drinkpunten dienen daarom bij voorkeur los van de voerbak te zijn. Bij brijvoedering is het aan te bevelen om tijdens een voerbeurt in de middag alleen water (liefst met een temperatuur van 10 tot 15 graden Celsius) te vertrekken.

Klik voor tips om hittestress te voorkomen op onderstaande pdf

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  60 %
Meer weer