Varkensvleesexport+EU+blijft+op+hoog+niveau
Nieuws
© Varkens Archief

Varkensvleesexport EU blijft op hoog niveau

De productie van varkensvlees in de EU is in 2020 met 1,2 procent gestegen. De export naar landen buiten de EU is met maar liefst 18 procent gestegen. Het exportniveau zal in 2021 onveranderd hoog blijven, verwacht de Europese Commissie (EC) in een marktrapportage voor dit jaar. De varkensvleesproductie in de EU zal dit jaar licht groeien.

De vee-enquête van december 2020 bij de EU-landen wijst uit dat het aantal vleesvarkens met 750.000 stuks of 0,8 procent hoger was dan in het jaar daarvoor. Ook het aantal biggen is met 2,2 miljoen stuks gestegen, voornamelijk in Frankrijk. In de eerste helft van 2021 zal de vleesproductie daarom nog licht stijgen ten opzichte van afgelopen jaar. Toch zal het dalende aantal zeugen in de EU zorgen voor een iets lagere varkensvleesproductie later dit jaar. Eind 2020 waren er in de EU 0,5 procent minder zeugen.

Hogere productie en consumptie

Al met al verwacht de EC dat de productie van varkensvlees dit jaar licht zal toenemen (+0,7 procent). Ook zal het verbruik van varkensvlees per inwoner van de EU dit jaar naar verwachting stijgen tot 32,7 kilo (+ 1,4 procent).

Export 18 procent hoger

De uitvoer van varkensvlees is in 2020 met 18 procent gestegen. Het grootste deel van de varkensvleesexport ging naar China. De handel met de EU nam met ongeveer 1 miljoen ton toe.
Na twee jaar van spectaculaire groei zal de export afnemen maar toch op een zeer hoog niveau blijven, verwacht de EC. Het herstel van de varkensvleesproductie in China verloopt minder snel dan verwacht. Dat komt onder meer door nieuwe uitbraken van Afrikaanse varkenspest. Het herstel van de varkensstapel in andere Aziatische landen zal nog meer tijd vergen, dan die van China, stelt de EC in het korte termijn marktbericht.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 2°
  0 %
 • Vrijdag
  13° / 0°
  0 %
Meer weer