Flinke+opmars+Duitse+varkensprijzen
Nieuws
© Twan Wiermans

Flinke opmars Duitse varkensprijzen

De Duitse Vereinigungs-varkensprijs (VEZG) pluste woensdag opnieuw met 10 cent. De Duitse vleesvarkensprijs komt daarmee op 1,50 euro per kilo. Het is voor de derde week op rij dat de notering stijgt. In die periode is de prijs 29 cent gestegen, Vion Nederland noteert in dezelfde periode een stijging van 22 cent.

Een krapper aanbod vleesvarkens, maar vooral een boven verwachting goede vraag, jagen de prijs van vleesvarkens op. Op de wereldmarkt trekt met name de vraag uit Azië volop aan, zegt Benny ten Thije van Select Porc. Denemarken en Spanje exporteren record hoeveelheden naar dat continent. Hierdoor ontstaat op de Europese markt bijna een vacuüm.

Inspelen op vacuüm

Daar spelen de Duitsers, die het leeuwendeel van de productie moeten plaatsen op de Europese binnenmarkt, naadloos op in, zegt Ten Thije. Daarnaast groeit met name in Zuidoost Azië het vertrouwen in de aanpak van Afrikaanse varkenspest door onze oosterburen.

De marktkenner noemt het adequaat hermetisch afrasteren van risico gebieden. En in het bijzonder het preventief verplicht opstallen van scharrelvarkens die misschien enig risico zouden kunnen opleveren. Het resultaat is dat er uit andere deelstaten dan Brandenburg en Saksen weer respectabele hoeveelheden vers vlees en verwerkte producten naar derde landen kunnen worden verscheept.

Biggen ook omhoog

Na de jaarlijkse productiedip loopt de biggenproductie weer wat op. Toch blijft het aanbod krapper dan andere jaren begin maart het geval was. Nederland mist de biggen van de stoppers en ook in de Duitse biggenproductie zijn gaten gevallen, geeft Ten Thije aan.

Door de krapte op de biggenmarkt, gesteund door de explosieve ontwikkeling van de vleesvarkennotering, schiet ook de notering voor biggen omhoog. De VEZG -notering steeg deze week met 5 euro naar 45 euro. De DCA Best Piglet Price (BPP) verhoogde maandag de notering met 4,50 euro naar 45,50 euro. En de verwachting is dat de biggennotering nog verder zal stijgen.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  12° / 3°
  30 %
 • Zaterdag
  17° / 4°
  70 %
Meer weer