Hoe+komen+we+van+dit+virus+af%3F
Blog
© Zoetis

Hoe komen we van dit virus af?

Het was 6 oktober coronabezinningsdag, een landelijke dag voor iedereen die door corona met verlies te maken kreeg. Ik kan me goed voorstellen dat je denkt: alweer corona, houd er toch eens over op! We worden er mee doodgegooid. Hier op varkens.nl wil ik graag over andere zaken lezen.

En ik begrijp het hoor. Zelf sla ik de berichten over corona in de krant ook met regelmaat over. Maar eerlijk is eerlijk: de coronasituatie heeft veel invloed op iedereen. Op de een wat meer dan op de ander, maar zeker ook op ons in de varkenssector.

Ik denk dat onze Nederlandse coronaspecialisten (soms lijken we er daar zeventien miljoen van te hebben) eens een dagje mee zouden moeten lopen op een varkensbedrijf. Voor wat betreft biosecurity valt er van ons veel te leren. Zeg nou zelf: douchen, bedrijfseigen en vaak ook diergroep-eigen kleding, looplijnen, overdruk et cetera. En zeker: er zijn wel wat adviezen die overeenkomen: 1,5 meter afstand houden, mondkapjes gebruiken, handen wassen. Maar zo lang niet iedereen zich houdt aan de biosecurity, komen we niet van dat virus af.

Zo is er nog een virus waar velen van ons dagelijks mee geconfronteerd worden: het PRRS-virus. En ook hier geldt: hoe komen we van dit virus af? Sinds de organisatie waar ik voor werk een PRRS-vaccin op de markt heeft gebracht, wordt deze vraag mij dagelijks gesteld.

Voordat ik hier antwoord op kan geven, stel ik meestal eerst een op het bedrijf afgestemde diagnostiek voor. Het is belangrijk om te weten in welke diergroepen het virus voorkomt. Daarnaast is het bij bedrijven die vaccineren tegen PRRS met een verzwakt levend vaccin belangrijk om onderscheid te maken tussen de aanwezigheid van het veldvirus en/of vaccinvirus.

Hiervoor werk ik zelf graag met een differentiërende vaccin PCR (DIVA PCR) dat zowel de aanwezigheid van het betreffende vaccin als ook de aanwezigheid van veldvirus kan aantonen. Zo kun je mooi in beeld brengen waar het veldvirus voorkomt en ook of je vaccinatiestrategie effect heeft.

Naast vaccinatie geldt echter ook in dit geval dat biosecurity ECHT HEEL ERG BELANGRIJK IS! En als iedereen zich dan goed aan de afgesproken regels houdt… dan krijgen we het virus onder controle.

Anke Verhaegen
Varkensarts bij Zoetis

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
 • Vrijdag
  22° / 14°
  90 %
Meer weer