Verandering+als+enige+constante
Blog
© Jos Thelosen

Verandering als enige constante

De enige constante is dat alles continu verandert. In een jaar waar niets normaal is, is het voor alle partijen aanpassen aan de nieuwe situatie. Flexibiliteit speelt hierbij een belangrijke rol, ook in de varkenshouderij. We bewegen continu mee met veranderende marktwensen, wetgevingseisen en wisselende omstandigheden. En degene die dat het beste kan, heeft de toekomst!

Mijn vorige blog sloot ik af met de woorden 'De jeugd heeft de toekomst', maar we leren en leven in het hier en nu. Meer dan ooit is het van belang om na te denken over de toekomst van uw bedrijf. In welke richting ziet u de markt bewegen, welke trends en kansen ziet u ontstaan? En kunt u daar met uw bedrijf in de toekomst op inspelen? Wellicht groeien in aantallen, uitbreiden met een tweede locatie of neventak, instappen in een ketenconcept, biologisch of toch stoppen?

Ook in deze roerige tijden zien we gelukkig nog steeds ondernemers die de schouders eronder zetten en zorgen voor een mooie kwaliteitsbig of een lekker en duurzaam stuk vlees. Naast bedrijven die uitbreiden, zien we steeds meer initiatieven ontstaan met extra aandacht voor gezondheid, welzijn en verduurzaming van de varkenssector. Of bedrijven die met fermentatie of kringlooplandbouw aan de slag gaan. Dat is mooi om te zien, want zoals Charles Darwin al zei: 'Het is niet de sterkste die overleeft, noch de meest intelligente. Het is degene die zich het beste kan aanpassen.'

Deze tijd van het jaar leent zich dan ook prima om voor uzelf de balans op te maken: op welke manier beweegt u mee met de veranderingen? En hoe bereidt u uw bedrijf voor op de toekomst? Ondanks dat er van ons allen ook tijdens de feestdagen de nodige flexibiliteit wordt verwacht, wens ik iedereen alvast een fijne kerst en een goed en gezond 2021.

Jordy van den Berk
Specialist varkens Zuid-Nederland bij ForFarmers

Het is niet de sterkste die overleeft, noch de meest intelligente. Het is degene die zich het beste kan aanpassen

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  17° / 13°
  50 %
Meer weer