Gevoel
Blog
© Topigs

Gevoel

De ledenraad van Coöperatie Topigs kwam in september, net voordat COVID-19 regels voor de eerste keer werden aangescherpt, na lange tijd weer fysiek bij elkaar. Iedereen zat op grote afstand van elkaar in een extra grote zaal en alle regels werden goed in acht genomen. Dat maakte de sfeer toch anders dan anders. Wat overheerste, was het mooie gevoel om weer eens met een groep varkenshouders bij elkaar te komen. Zo'n groep enthousiaste sectorgenoten bij elkaar geeft je het goede gevoel dat er toekomst in de varkenshouderij zit.

Voor de vergadering stond er een eveneens COVID-proof excursie op het programma naar de nieuwbouw van Varkens KI Nederland in het Gelderse Lienden. Ook dat gaf een goed gevoel. Niet alleen het mooie nazomerweer wat het rondlopen op een bouwplaats tot een feest maakte, droeg daaraan bij. Ook het idee dat er wordt geïnvesteerd in een betere en toekomstbestendige varkens-ki, en dus ook varkenshouderij, stemde me blij en positief.

Met de nieuwbouw die eind van dit jaar klaar is, zet Varkens KI Nederland een grote stap richting de toekomst. De ki zal efficiënter sperma produceren en zo de kostprijs laag houden. Ook krijgen de beren een nog milieu- en diervriendelijkere huisvesting en zal het station op een hoog gezondheidsniveau werken. Allemaal zaken die belangrijk zijn voor de toekomst.

Op die mooie dag in september zag ik regelmatig dat er toekomst voor varkenshouderij is in Nederland en dat er hard aan wordt gewerkt. Ondanks alle donkere donderwolken van Afrikaanse varkenspest, COVID-19, wetgeving en al wat er nog meer is. Maar wat eigenlijk het meeste bijdroeg aan het goede gevoel, was de groep enthousiaste varkenshouders. Dat is uiteindelijk het belangrijkste voor een toekomstbestendige varkenshouderij in Nederland.

Mark Tijssen
Voorzitter Coöperatie Topigs

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  11° / 6°
  55 %
 • Zondag
  12° / 5°
  20 %
 • Maandag
  10° / 3°
  5 %
Meer weer