We+hangen+de+slingers+op+voor+BIEN%21
Blog
© Varkens.nl

We hangen de slingers op voor BIEN!

BIEN is een zeug in de stallen van Betsie en Evert. Ik heb deze varkenscollega's nog nooit fysiek ontmoet, maar we volgen elkaar al jaren op Facebook. En door het delen van gebeurtenissen, ervaringen en belevenissen heb ik het gevoel alsof ik elkaar ze al jaren ken. Ik noem mijzelf op sociale media Bien. Dat is mijn koosnaam en dat schept een band met BIEN van Betsie en Evert.

Een jaar of vier geleden begon Betsie haar nieuwe fokzeugjes bij aankomst een naam te geven. Elke zes weken kwam er een nieuwe groep van tien fokzeugjes. En elke groep begon met een nieuwe letter van het alfabet. Zo bestond de eerste groep uit Allie, Ada, Anita, Ans, Annie enz. En zes weken later arriveerde Bea, Betsie en Bien. Nou zegt Betsie; je moet dus nooit je eigen naam gebruiken, want dat is gedoemd om te mislukken. Zeug Betsie was niet zo'n beste zeug en vertrok al na haar tweede worp.

Het hele alfabet lag na een paar jaar in de stal van Betsie en Evert. En Agrovision accepteerde de korte namen in het systeem. Met de geschreven namen op de oorlabels krijg je toch een ander band dan met nummers. De namen blijf je beter onthouden en weet je nog beter welke de beste en minder goede zeugen zijn. Maar na verloop van tijd moesten we weer overgaan op de nummers van I&R. Zo verdwijnen de namen langzaam weer uit de stallen.

Een paar jaar geleden zijn Betsie en Evert begonnen met eigen aanfok. Daar worden de beste zeugen voor gebruikt. Ook werd BIEN ingezet, omdat zij de beste resultaten, een hoge TSI, fijn in de omgang was en zeer goede moedereigenschappen had. Ik werd hier met een persoonlijk berichtje op de hoogte gesteld en natuurlijk leefde ik met deze naamgenoot extra mee. De eerste eigen fokzeugjes werden geboren. Dat blijft toch een bijzonder mooi moment.

Op 6 oktober deelde Betsie het volgende Facebookbericht: 'Hoe leuk is dit, moeder en dochter samen in de kraamafdeling. Onze 'grand old lady' BIEN voor de elfde keer en haar dochter 867 voor de eerste keer. BIEN heeft deze keer dertien biggen gekregen en haar dochter vijftien. Omdat BIEN zo'n fijne zeug is met goede moedereigenschappen gebruiken we haar voor de fokkerij. #trotsopmijndames'.

BIEN schrijf je met hoofdletters zegt Betsie. Zij is de koningin van onze stal. Zij heeft een bepaalde uitstraling en is het opperhoofd in de groep. Als ze in de kraamafdeling staat, zeg ik altijd tegen Evert, BIEN staat er ook weer in. En zo vraagt Evert altijd, heeft BIEN al geworpen? Een fijne zeug, zonder problemen. Met drie worpen nakomelingen voor de fokkerij hoop ik dat haar dochters dezelfde eigenschappen hebben als BIEN. Misschien nog wel beter. En dat we dan zeggen, o ja, die BIEN, weet je nog?

De vijfde verjaardag van BIEN op 7 oktober werd met slingers en slagroom gevierd, gedeeld, geliked op Facebook. BIEN, een zeug bij Betsie en Evert in de stal, maar het is alsof ik haar al jaren ken. Vitale BIEN mag na deze worp nog een rondje.

Het leven is een feest! Je moet alleen wel zelf de slingers ophangen.

Sabine Grobbink

varkenshouder

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  3° / 2°
  85 %
 • Woensdag
  6° / 1°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 0°
  20 %
Meer weer