Schouten+schuift+uitrijdatum+naar+15+maart
Nieuws
© Jos Thelosen

Schouten schuift uitrijdatum naar 15 maart

Na Kamervragen over de aangescherpte uitrijregels voor mestaanwending in 2021 komt landbouwminister Carola Schouten met een nieuwe startdatum. Op maisland op zand- en lössgrond mag volgend jaar vanaf 15 maart mest worden uitgereden.

In het antwoord op de Kamervragen geeft Schouten aan dat de datum van 15 maart in ieder geval geldt voor 2021 en 2022. Daarna wordt dat opnieuw bekeken in samenhang met het zevende actieprogramma Nitraatrichtlijn en het nieuwe mestbeleid.

Volgens de koepelorganisatie voor loonwerkers en mestdistributeurs Cumela betekent de wijziging van 1 april naar 15 maart voor mestaanwending op zand- en lössgrond dat er meer rek in de planning van werkzaamheden komt. Het mogen aanwenden van mest vanaf 15 maart past beter bij het moment dat de bodem en weer het toelaten. Bovendien hoeft er volgens Cumela niet op stel en sprong te worden geïnvesteerd in extra overcapaciteit bij een gelijkblijvend of krimpend areaal.

Geen kalenderlandbouw

Cumela blijft een groot tegenstander van harde kalenderdata in wetgeving voor aanwendingsperioden. Dit frustreert ondernemers die op een zorgvuldige wijze werkzaamheden willen uitvoeren met aandacht voor bodem en gewas. Bovendien houden kalenderdata, zoals bijvoorbeeld de uiterste inzaaidatum voor vanggewas van 1 oktober, geen rekening met grillige weers- en wisselende bodemomstandigheden en verschuiving van groeiseizoenen.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer