Extern+salderen+tussen+en+buiten+veehouderij+kan
Nieuws
© Jos Thelosen

Extern salderen tussen en buiten veehouderij kan

Het Interprovinciaal Overleg (IPO) en het rijk hebben besloten dat extern salderen mogelijk wordt. Dat geldt zowel voor extern salderen van een varkensbedrijf naar buiten de landbouw als tussen veehouderijbedrijven. De POV is tegen extern salderen naar buiten de landbouw.

Per provincie wordt een ingangsdatum vastgesteld. In Noord-Brabant en Zeeland is dat per 15 september, in Limburg kon het al.

Bij de ontwikkeling van een veehouderijbedrijf mag de stikstofuitstoot niet stijgen. Voor een uitbreiding van het bedrijf is in theorie intern salderen nog een optie. Maar omdat de uitstoot van stallen in Brabant in 2024 en in heel Nederland in 2028 verder omlaag moet, is intern salderen lang niet voor ieder bedrijf haalbaar.

Voor bedrijfsuitbreiding is dan extern salderen nodig. Alleen kon dat tot dit moment niet voor bedrijven met dier- of fosfaatrechten. Nu wordt dat dus wel mogelijk.

Buiten de veehouderij

Naast varkens- en andere veehouderijbedrijven die willen uitbreiden is stikstofruimte vooral ook nodig voor het bouwen van huizen, wegen en dergelijke. Ook die bedrijven kunnnen nu stikstofruimte kopen bij veehouders door het aanpassen van de provinciale regels.

Wel wordt er bij aankoop van stikstofruimte 30 procent afgeroomd. Dit is voor de natuur. De ondernemer die de stikstofruimte koopt, krijgt dus 70 procent van de verkochte ruimte in handen.

POV maakt zich zorgen

Over de optie tot extern salderen buiten de landbouw maakt de POV zich grote zorgen liet de producentenorganisatie vorige week vrijdag al weten. Hoeveel ruimte er over blijft voor de varkens- en ander veehouderijbedrijven om zich te ontwikkelen is niet duidelijk.

Daarbij komt ten tweede dat nu niet duidelijk is welke rechten een bedrijf precies heeft. Ten derde zijn de PAS-melders en knelgevallen nog niet opgelost. Ten vierde vreest de POV dat er geen goed systeem is van het melden van transacties.

Samen met de andere agrarische partijen ZLTO, BAJK, Agractie en NMV ageert de POV dan ook tegen het voornemen om externe saldering nu al mogelijk te maken. Dat is volgens de agrarische partijen echt veel te voorbarig omdat er geen zicht is op het legaal houden van bedrijven die ter goede trouw gehandeld hebben en omdat een deugdelijk stikstofregistratiesysteem nog altijd ontbreekt.

Kapitaalkrachtige partijen

In sommige regio's dreigt volgens de POV en de andere belangenbehartigers nu een ongecontroleerde leegloop van het platteland. Kapitaalkrachtige partijen kunnen stikstofruimte van landbouwbedrijven opkopen en deze is niet meer beschikbaar is voor het oplossen van knelpunten of duurzame ontwikkeling van agrarische bedrijven.

Volgens een persbericht van provincie Noord-Brabant wordt er bij het rijk aangedrongen op het legaliseren van de PAS-melders. De minister zou met oplossingen komen voor de extra stikstofruimte die hiervoor nodig is. Die oplossing is er echter nog niet.

Verder komt er volgens het persbericht een landelijke meldplicht voor alle transacties. Na een jaar volgt er een evaluatie. Die moet volgens de Brabant de zorg wegnemen van de veehouders dat er geen ontwikkelruimte meer overblijft.

Verleasen kan

Tegelijk met het mogelijk maken van extern salderen wordt ook het gedeeltelijk verleasen van stikstofruimte toegestaan. Een veehouder kan daarbij tijdelijk minder dieren houden, tijdelijk stoppen en de stikstofruimte verleasen.

Bij verleasen vindt wel ook 30 procent afroming plaats. Niet duidelijk is of deze 30 procent dan definitief weg is.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  23° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 17°
  50 %
 • Woensdag
  20° / 14°
  40 %
Meer weer