Das+Speckdorf
Blog
© Topigs

Das Speckdorf

Onlangs ben ik naar mijn favoriete vakantieland Oostenrijk afgereisd. Heerlijk, die andere omgeving. Even loskomen van de dagelijkse verplichtingen. Genieten van mooie natuur, beweging, rust en uiteraard lekker eten.

Toch moest ik op vakantie ook aan het imago van varkensvlees en onze bedrijfstak in Nederland denken. Dat is in Oostenrijk duidelijk anders dan bij ons. Varkensvlees is overal aanwezig in het straatbeeld en in eetgelegenheden. Oostenrijkers eten volop varkensvlees. Je denkt dan natuurlijk meteen aan de befaamde wienerschnitzel. Maar er is zoveel meer: worsten en spek in vele variaties en luxere vleessoorten zijn er ook te kust en te keur. En alles staat of valt bij een hoge vleeskwaliteit. Dat is het uitgangspunt voor deze Oostenrijkse topspecialiteiten.

Wat ook anders is dan bij ons in Nederland: ze zijn trots op varkensvlees. Er wordt volop reclame gemaakt en de toeristische sector prijst de lokale producten flink aan. Een prachtige plaats in de regio Pinzgau noemt zichzelf 'Das Speckdorf'. Dat is in een regio waar ook veel Nederlanders genieten van hun vakantie. Ook al draag ik als Nederlandse varkenshouder weinig bij aan dit alles, het geeft me toch een gevoel van trots en waardering.

Als voorzitter van Coöperatie Topigs stemt de Oostenrijkse situatie mij positief. Ja, we hebben een distributeur in Oostenrijk en die timmert hard aan de weg. Dus er ligt ook Topigs Norsvin-genetica bij de slager in de toonbank. Maar het geeft ook een goed gevoel dat we als Topigs Norsvin veel aandacht hebben voor de vleeskwaliteit. Als je ziet wat goede kwaliteit doet, besef je duidelijk dat we met onze aandacht voor vleeskwaliteit in het fokprogramma op de goede weg zijn. Het is een sterke basis voor onze leden en hun afnemers. Het lost niet alle dilemma's op. Maar een goede vleeskwaliteit is wel een belangrijke basisvoorwaarde waarop je iets moois kunt bouwen. Dat heb ik wel ervaren in Oostenrijk met 'Das Speckdorf'.

Mark Tijssen
Voorzitter Coöperatie Topigs

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  11° / 6°
  55 %
 • Zondag
  12° / 5°
  20 %
 • Maandag
  10° / 3°
  5 %
Meer weer