Vakantieperikelen
Blog
© Koos Groenewold

Vakantieperikelen

Deze column is geschreven in mijn vakantieweek. Vaak ga ik dan met mijn vrouw en twee honden wandelen ergens in Nederland. We hadden geboekt in Drenthe in een bosrijke omgeving op een camping waar honden welkom zijn. Bij aankomst ging het helaas mis. De camping was dan wel 'hondvriendelijk' maar in de gehuurde studio mochten alleen mensen verblijven.

We baalden verschrikkelijk en dat is nog zwak uitgedrukt. We probeerden iets anders te boeken in die omgeving, maar dat lukte niet. Alles waar honden wel welkom zijn, was volgeboekt.

Nog wat teleurgesteld hebben we een wandeling gemaakt met onze honden door de mooie Drentse natuur. Na een kop koffie gedronken te hebben op een leuk terras reden we weer richting Brabant. Het bleef door mijn hoofd spoken wat we over het hoofd gezien hadden tijdens het boeken van deze vakantieaccommodatie. Een gedachte kwam bij me op. Wat ons nu is overkomen, lijkt omgekeerd op wat er bij de varkens gebeurt. De ontwikkeling naar varkensvriendelijke stallen, maar tegelijkertijd als varkenshouder niet meer welkom zijn in de omgeving.

Eenmaal thuis aangekomen zijn we achter de computer gaan zitten en hebben we gelukkig nog een aantal nachten kunnen boeken in een Brabantse bed and breakfast. We vonden het jammer om onze koffers uit te pakken en hadden ons verheugd op een weekje weg.

De bed and breakfast lag midden in de natuur en na aankomst hebben we direct de wandelschoenen aangetrokken. Al wandelend door de bossen, langs vennen, over de heide, langs akkers en boerderijen moest ik wel denken aan wat voor invloed het stikstofoverschot hierop heeft gehad. Zou de prachtige Brabantse natuur nog indrukwekkender zijn geweest als dat overschot er niet was? Ik weet het niet. De honden rennen uitgelaten voor ons uit zonder te weten waarover ik nadenk.

Ik ga ervan uit dat de vele mensen die door de natuur wandelen of fietsen niet eens weten waar de stikstofcrisis over gaat. Laat staan dat ze begrijpen waarom de boeren vanwege deze crisis gaan demonstreren. Toch blijven ze de boeren steunen. Geweldig, maar hoelang nog?

Jan van de Weem
Bedrijfsleider Manstal vleesproductie Melderslo

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
 • Vrijdag
  22° / 14°
  90 %
Meer weer