Optimalisatie+ZittaBiogas+Tilburg+geeft+extra+ruimte
Nieuws
© Re-N Technology

Optimalisatie ZittaBiogas Tilburg geeft extra ruimte

Het jarenlange traject om ZittaBiogas Tilburg te realiseren, komt binnenkort in de cruciale eindfase. Voor de zomer verwacht RE-N Technology uit Hilvarenbeek de eerste schop in de grond te zetten. De nieuwe SDE-beschikking en de optimalisatie van de mestverwerkingsinstallatie bieden 20 procent meer ruimte voor veehouders om mest te leveren.

Projectontwikkelaar Jos Belgers van RE-N Technology hoopt voor eind april diverse veehouders te interesseren voor deelname aan het mestverwerkingsinitiatief in Tilburg. 'Alle vergunningen zijn binnen, evenals een nieuwe SDE-beschikking', zegt hij.

'Door de optimalisatie van het project op stortplaats De Spinder kan er 240.000 ton drijfmest en vaste mest verwerkt gaan worden, in plaats van de 200.000 kuub in de eerste planopzet. Voor die extra tonnen hopen wij deze maand nog inschrijvingen binnen te halen, zodat we daarna definitief kunnen besluiten', vervolgt Belgers.

Geen cent betaald

De eerste veehouders schreven zich in 2016 al in voor de gecombineerde mestverwerking van ZittaBiogas in Tilburg. De aanvoer was in dat jaar al grotendeels ingetekend. 'Alle inschrijvers hebben tot nu toe nog geen cent hoeven te betalen', laat Belgers weten. 'Dat komt pas als we werkelijk met de bouw van start gaan. Door de lange aanloop van het traject verviel de eerste en iets gunstigere SDE-beschikking. Het poorttarief zal daarom 1 euro per ton mest hoger zijn.'

Per kuub drijfmest, ongeacht gehalten aan stikstof en fosfaat, geldt een poorttarief van 16 euro bij de ZittaBiogas-installatie in Tilburg. De transport- en analysekosten komen voor rekening van de leverancier van de mest. '95 procent van de huidige inschrijvers zit binnen een straal van 25 kilometer rond die locatie', zegt de projectontwikkelaar. 'Ondanks de onzekere tijden, hebben nagenoeg alle inschrijvers die we al hadden zich opnieuw ingetekend. Maar voor die 40.000 extra tonnen moeten we nu nog de markt op.'

Inleggeld alleen voor drijfmest

Per ingetekende ton drijfmest zal 5 euro inleggeld betaald moeten worden bij het van start gaan van de bouw. 'Ook veehouders of partijen die jaarrond verse dikke factie na mestscheiding leveren, willen wij er graag bij hebben', aldus Belgers. 'Die hoeven geen intekengeld te betalen.' Het poorttarief voor die mestfractie is ook 16 euro per ton.

In Tilburg zullen de mestfracties worden vergist. Het biogas wordt omgezet in groen gas, groene stroom en warmte. Met de warmte wordt de dikke fractie gedroogd en verwerkt tot organische mestkorrels. Alleen een geringe stikstofrijke vloeistofstroom blijft over. 'Wij voldoen volledig aan de mestverwerkingsplicht, zodat ook veehouders daarvan gaan profiteren. Alleen samen kunnen we het project tot een duurzaam succes maken', besluit Belgers.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 16°
  50 %
Meer weer