Belgische+verwerkers+varkensvlees+verontrust
Nieuws
© Jos Thelosen

Belgische verwerkers varkensvlees verontrust

De Afrikaanse varkenspest onder wilde zwijnen in de Ardennen laat diepe sporen achter in de Belgische vleesverwerkende industrie. Het toevoegen van waarde aan vleesvarkens vloeit steeds meer weg. De Belgische export van levende varkens en karkassen is vorig jaar gegroeid.

‘Konden we in 2011 ruim voor de Afrikaanse varkenspestcrisis uitbrak ongeveer 70 procent van de in België geslachte vleesvarkens verwerken, nu is dat ongeveer 50 procent’, vertelde Luc Verspreet bij het varkenshouderijseminar tijdens Agridagen in Ravels. ‘De beperking van de afzet naar belangrijke derde landen en het daardoor niet optimaal tot waarde kunnen brengen van de karkassen heeft die ontwikkeling versterkt. Dat is verontrustend’, vindt de directeur van Propigs en de COO van de Belgan Pork Group. 'België zit op het strafbankje door Afrikaanse varkenspest. Lijdzaam moeten wij toezien dat relaties en afzet in bijvoorbeeld China en Japan verdwijnen.'

Minder concurrerend

Ook andere factoren spelen volgens Verspreet een rol bij het veranderende verhouding karkassenafzet en verwerking. Zo zijn de arbeidskosten in Belgische slachthuizen hoger dan in bijvoorbeeld Duitsland. ‘Verwerken van vlees kost arbeid en als die per uur flink duurder is, dan maakt je dat minder concurrerend. Want we willen ook een markconforme prijs betalen voor de Belgische vleesvarkens.’
Toch lijkt de betaalcapaciteit van de Belgische slachterijen niet mee te kunnen. Zo is de levende export van vleesvarkens in 2019 met 25 procent gestegen. Werden in 2018 rond de 1 miljoen varkens geëxporteerd, in 2019 waren er dat 1,25 miljoen. Vooral Duitse slachterijen trekken aan de varkens uit België.

Varkensproductie daalt

Het aantal geslachte varkens in België is afgelopen jaar met 3,5 procent afgenomen. Kwamen er in 2018 nog 11,2 miljoen dieren in Belgische slachthuizen, vorig waren er dat 10,8 miljoen (-400.000 stuks). Belgische varkenshouders hebben dus ongeveer 150.000 vleesvarkens minder geproduceerd.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
 • Vrijdag
  23° / 17°
  80 %
Meer weer