Frisse+wind+waait+in+varkensland
Blog
© Studio Van Assendelft

Frisse wind waait in varkensland

Een frisse wind is gaan waaien in varkens.nl-land. Bijna veertien jaar lang was Janneke Janssens het gezicht van het in varkenshoudend Nederland bekendstaande vakblad Varkens. Zij is per 2020 echter een andere koers gaan varen. Wel heeft zij ervoor gezorgd dat platform Varkens.nl op een vruchtbare plek, Agripers, terecht is gekomen.

Wendy, John en ik vallen nu onder de hoede van Agripers. Een ideale broedplaats voor nieuwe ideeën, slim samenwerken en sparren in teams. Synergie en toch de eigen onafhankelijke identiteit van Varkens.nl behouden. Op een betere stek had Janneke Varkens.nl niet achter kunnen laten.

Natuurlijk is elke verandering wennen. Een andere werkplek. Nieuwe collega's. Vreemde systemen waarmee je moet leren werken. Het inschuiven in bestaande overlegstructuren. Ondertussen moest de varkenswinkel open blijven en de productie ongestoord doorgaan.

Als Varkens.nl-team hebben wij extra gas gegeven en onze draai stap voor stap gevonden. Het eerste vakmagazine in 2020 onder de nieuwe uitgeversvlag is daardoor soepel van de persen gerold. Enkele veranderingen waren in die editie al zichtbaar, maar in deze tweede editie zult u merken dat de frisse wind Varkens.nl goed heeft gedaan.

Ook de website heeft een opfrisbeurt ondergaan. In korte tijd is er samen met nieuwe collega's veel werk verzet. Een snelle vitaliseringsslag is gemaakt. Om toekomstproof te zijn, is het nodig om te blijven vernieuwen. U als ondernemer in de varkenshouderij weet daar alles van.

Op het moment dat ik als nieuwbakken columnist deze bijdrage zit te tikken, waait er letterlijk een frisse wind. Niet zo'n briesje, maar wind met een orkaankracht. Het KNMI geeft code oranje af en adviseert iedereen die niet per se de deur uit hoeft thuis te blijven. Zo'n thuisklusje is dan ideaal, zeker als de wind rond het huis giert en af en toe regen- en hagelbuien tegen de gevel kletteren.

Toch merk ik dat de enorme windruk invloed heeft op het klimaat in huis. Op sommige plekken voel ik koude luchtstromen. Tocht. Zo drukt de wind zich door de uitlaatpijp van de ventilator de badkamer in. Ook via de afzuigkap perst de frisse buitenlucht zich spontaan de keuken in. Gelukkig kan ik die tochtplekken ontwijken en komen er terugslagkleppen in de afvoerkanalen.
Maar hoe is het in uw stallen als er een sterke frisse wind waait? Uw varkens kunnen niet wegduiken (of zelf de verwarming een graadje hoger zetten).

Jos Thelosen

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  60 %
Meer weer