End%2Dof%2Dpipetechniek+inzetten+als+bronaanpak
Nieuws
© Jos Thelosen

End-of-pipetechniek inzetten als bronaanpak

Het beperken van emissies uit varkensstallen kan ook door lucht in de gebouwen zelf al te zuiveren. Dat is de basis van de aanpak in het Italiaans/Spaans project 'Life-Mega'. Onderzoekers gaan het effect onderzoeken van luchtwassers en luchtfilters op de concentraties van ammoniak, methaan, fijnstof en vluchtige organische verbindingen in de stallucht. Door die continu onder drempelwaardes te houden, profiteren zowel de varkens als de boeren en medewerkers en de omgeving van de betere luchtkwaliteit.

EU-landen moeten zich inspannen om te voldoen aan de Unece, de code van goede praktijken om emissies door de landbouw te verminderen. Grote veebedrijven brengen hogere concentraties milieubelastende stoffen in de omgeving. Om die bronnen van stalemissies aan te pakken moet het ontwikkelen en het gebruik van emissiearme stallen volgens de EU worden gepromoot.

Nederland zet volop in op het ontwikkelen van innovatieve stalsystemen om stalemissies bij de bron aan te pakken. Sectorbreed kan de luchtwasser als end-of-pipetechniek steeds minder rekenen op draagvlak om de emissies te beperken.

Interne luchtzuivering

In een drie jaar durend Italiaans/Spaans onderzoeksproject dat met Europees geld wordt gesteund, wordt juist niet aan bronaanpak gedaan. De luchtkwaliteit in de stal bij de dieren wordt verbeterd met luchtzuivingstechnieken. Zo worden proefstallen in Italië en Spanje uitgerust met interne luchtwassers (nat reinigen van stallucht) en/of luchtfilters (droog reinigen van stallucht).

Deze technieken in combinatie met een slim computersysteem en sensoren moeten ervoor zorgen dat de lucht niet meer ammoniak, methaan, fijnstof en vluchtige organische stoffen (VOS) bevat dan bepaalde drempelwaarden. Bij deze waarden is het stalklimaat optimaal voor de dieren en zal ventilatielucht het milieu minder belasten. De gedachte is dat de varkens profiteren van de gezuiverde lucht, ze blijven gezonder en zullen beter presteren. Door lagere concentraties in de stallucht neemt de emissie van ammoniak, fijnstof, methaan en VOS naar de omgeving ook af.

Forse reducties

Het Life-Mega-project verwacht de ammoniakemissie uit varkensstallen met behulp van de natte wasser met 70 procent terug te dringen. De uitstoot van fijnstof uit de luchtwasserstallen zal met ten minste 80 procent afnemen. Wat droge luchtfiltersystemen op kunnen leveren, moet blijken uit het onderzoek dat in september 2022 wordt afgerond.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer