Geld+voor+bronaanpak+op+drie+locaties
Nieuws
© Kamplan

Geld voor bronaanpak op drie locaties

Drie Brabantse varkenshouders krijgen provinciale steun om een innovatief stalsysteem te gaan realiseren. Met een subsidie van 4,4 miljoen euro kunnen de varkensbedrijven Van Lamoen in Oss, Meulendijks in Deurne en Van den Brand in Hoeven aan de slag met het Total Circulair Farmconcept (TCF) van Kamplan.

Het circulaire boerderijconcept met snelle mestbewerking en een emissiearme vloeistof in de putten werd al in 2016 door automatiseerder Kamplan uit Boxtel gelanceerd. Er komt naar verwachting 85 procent minder ammoniak uit de stal en de uitstoot van methaan neemt naar verwachting met 90 procent af. De stalinnovatie vermindert ook de geuruitstoot en verbetert het stalklimaat. Dat alles is goed is voor de dieren, de varkenshouder en zijn medewerkers.

In de tussentijd is het TCF verder ontwikkeld en helemaal toegesneden op boerderijschaal. Dat is gebeurd in samenwerking met Connecting Agri & Food, DLV Advies en Wageningen University & Research (WUR). Voor het geïntegreerde stalontwerp en een vooronderzoek naar emissiemetingen uit de mestbewerkingsinstallatieheeft WUR subsidie ontvangen van het ministerie van LNV. Dit project sluit aan bij het streven naar een brongerichte aanpak van emissies uit stallen.

7,8 miljoen euro

De investering van de drie varkenshouders in de stalaanpassingen bedraagt in totaal rond de 7,8 miljoen euro. Voor ruim de helft van die kosten ontvangen ze subsidie van de Provincie Noord-Brabant. De ondernemers realiseren en testen het gecombineerde systeem van emissiebeperking en mestverwerking op de boerderij. Doel is om de praktische haalbaarheid vast te stellen en de werkelijke emissiewaarden te meten. Als het TCF goed werkt, zal het voor een beduidend lagere prijs in de markt gezet kunnen worden. De provincie noemt de stalinnovatie een zogenaamde open innovatie, zodat de aanpak en onderzoeken openbaar zijn.

TCF Kamplan schema
TCF Kamplan schema © Kamplan

Innovatiekracht

Brabants Gedeputeerde, Anne-Marie Spierings, van land Landbouw: ‘In Brabant zoeken we naar een balans tussen veehouderij en omgeving. Met het ondernemerschap van onze boeren en de innovatiekracht van onze industrie lukt het om stallen vergaand te verbeteren. Brongerichte systemen zijn beter voor het klimaat, de omgeving, de boer en de varkens.’

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Blogs

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  17° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  18° / 11°
  50 %
Meer weer