Vergelijken+stalklimaat+is+winst
Nieuws
©

Vergelijken stalklimaat is winst

Grote winst van het Meten is Weten-project, vindt varkenshouder Jaap Kreuger de mogelijkheid om op basis van objectieve data met gelijksoortige bedrijven te kunnen vergelijken. “Als boer zie je niet hoe het stalklimaat bij een vergelijkbaar bedrijf is en fluctueert. De invloed van de boer daarop is groot.”

Het project om aan het stalklimaat te meten is in november 2017 gestart om meer in inzicht te krijgen in de invloed van het stalklimaat op de gezondheid en welzijn van mens en dier. Jaap Kreuger, varkenshouder in Woerden en voorzitter van de leveranciersvereniging StarFarmers was een van 22 projectdeelnemers. Gedurende twee jaar zijn op die bedrijven metingen verricht met sensorkastjes. Deze meetunits voor, temperatuur, CO2-gehalte en relatieve luchtvochtigheid waren verplaatsbaar. Ook is in de loop van het project het meten van het ammoniakgehalte in de stallucht erbij gekomen.
“Voor echte conclusies over de invloed van het stalklimaat op de gezondheid is het nog te vroeg”, benadrukt Kreuger. “Het stalklimaat is het resultaat van een complex samenspel aan factoren, dus het lijkt erop dat er een verband is. Om die mogelijke relaties hard te maken zijn meer gegevens nodig en duiding door een expert.”

Er kwamen zeer grote verschillen naar voren in stabiliteit, ammoniakgehalte en CO2. Dát is volgens Kreuger natuurlijk razend interessant. “Want als er grote verschillen zijn, betekent dat dat de invloed die we als boeren op het stalklimaat hebben groot is. En dat we er dus iets aan kunnen doen als we er bewust mee bezig zijn en aan de juiste knoppen draaien.”

Meer inzicht, meer bewustwording, meer controle is het gezamenlijke resultaat van de deelnemers. Ze zijn positief en willen verder gaan met de pilot. Kreuger geeft aan al om te zien naar subsidiemogelijkheden om het project voort te zetten met sensoren die ook ammoniak kunnen meten. “Juist in deze tijden van de stikstofdiscussies is zaken bij de bron aanpakken en objectief kunnen meten belangrijk. Bovendien zouden sensorkastjes met een abonnement voor iedereen bereikbaar kunnen zijn om op een flexibele manier met het stalklimaat op het bedrijf bezig te zijn. Moderne stalcomputers bieden al veel klimaatinformatie, maar vereisen ook een forse financiële investering.”

Aan de pilot Meten is Weten doen vermeerderaars, vleesvarkensbedrijven en gesloten bedrijven mee. Vion, Connecting Agri & Food en de stuurgroep Landbouw Innovatie dragen bij in de financiering.

Vier praktijkcases zijn bij Vion te vinden.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  19° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 8°
  60 %
 • Vrijdag
  21° / 14°
  75 %
Meer weer