Gezonde+voornemens
Blog
©

Gezonde voornemens

Voor de varkensgezondheid is 2020 een spannend jaar. De verspreiding van de Afrikaanse Varkenspest in Polen is zeer zorgwekkend. Het virus lijkt totaal niet onder controle te zijn waardoor het virus zich dus ongestoord kan verspreiden.
Daarnaast wordt in Europa en in Nederland de PRRS-aanpak steeds belangrijker. In 2021 treedt er namelijk een nieuwe Europese diergezondheidsregeling in werking waarin staat dat K.I.-beren, die sperma (gaan) produceren voor kunstmatige inseminatie, geen antistoffen mogen hebben tegen het PRRS-virus. Dit betekent dat, alhoewel sperma maar een klein risico is voor de verspreiding van PRRS, dit risico verwaarloosbaar klein zal worden. Het is wat mij dus betreft nu de hoogste tijd voor elke  varkenshouder om weer actief de PRRS-bestrijding op te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor elk bedrijf een plan van aanpak is te bedenken, waarmee het PRRS-virus onder controle is te krijgen. Zo’n plan begint met een ambitie, een doelstelling die misschien onhaalbaar lijkt. Maar met de hulp van experts is dat mogelijk wél haalbaar. Een gezond voornemen zou je het kunnen noemen.
En mag ik, als je dan toch met je adviseurs om de tafel zit, je adviseren meteen plannen te bespreken voor een mogelijke uitbraak van Afrikaanse Varkenspest in Duitsland of Nederland. Afgelopen maanden heb ik hierover gesprekken gevoerd met verschillende varkenshouders. Daaruit bleek dat niet iedereen een uitgewerkt plan, inclusief tijdspad in aanwas van dieren en kilo’s, klaar had. Maak die rekensom voor je bedrijf! Hoeveel dieren komen er per week bij en wat zijn de gevolgen voor de huisvesting. Hopelijk zijn deze plannen nooit nodig, maar het is beter om hier in alle rust over te kunnen nadenken.
Laten we dit jaar met elkaar er alles aan doen om onze varkens gezond te houden. Ook dit jaar is dat weer mijn goede voornemen. Ik wens jullie allemaal een gezond 2020.

Manon Houben
Varkensdierenarts

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  21° / 17°
  80 %
 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
Meer weer