Pest+steeds+dichter+bij+Duitsland
Nieuws
©

Pest steeds dichter bij Duitsland

Er worden in West-Polen nog steeds dode wilde zwijnen gevonden die besmet zijn met Afrikaanse varkenspest. Vlak voor Kerst ook nog een zwijn op maar 21 kilometer van de Duitse grens en buiten de beschermingszone.

De beschermings- en bufferzone zijn in Polen waren halverwege december al weer flink uitgebreid. Er vallen ook al een aantal gemeenten in de provincie Groot Polen –waar zich veel varkensbedrijven bevinden- binnen de beschermingszone. Er zijn nog geen varkensbedrijven in West-Polen getroffen door de Afrikaanse varkenspest.

De bufferzone reikt inmiddels tot de Duitse grens. Op de grens loopt wel een rivier (de Neisse en Oder) maar die zijn lang niet breed genoeg om wilde zwijnen tegen te houden. In de Duitse deelstaat Brandenburg die aan Polen grenst is dan ook hard gewerkt aan 12o kilometer lang een hek om wilde zwijnen tegen te houden. Dat is dan een geen zwaar vast hek –zoals de Denen op de grens hebben gemaakt- maar een verplaatsbare elektrische afrastering. Wel staan er twee afrasteringen met schrikdraad achter elkaar met een paar meter er tussen. Naast die afrasteringen wordt gebruik gemaakt van geuren die de wilde zwijnen moeten tegenhouden op plaatsen waar geen afrastering kan komen. Om te voorkomen dat de geuren niet meer helpen worden ze om de paar weken gewisseld.

De deelstaat Brandenburg heeft daarnaast jagers gevraagd om intensief te zoeken naar dode zwijnen in een gebied tot op 15 kilometer van de grens. De jagers die de jagers krijgen voor de dode zwijnen is verhoogd van 30 euro naar 50 euro per dood zwijn. Daarnaast is de jagers gevraagd om de jacht op wilde zwijnen te intensiveren.

 

 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
 • Vrijdag
  22° / 14°
  90 %
Meer weer