Merensteyn+rekent+aan+drogen+mest
Nieuws
©

Merensteyn rekent aan drogen mest

Mestverwerker Merensteyn in het Limburgse Ysselsteyn heeft een positieve toezegging voor een SDE+-subsidie voor een biomassaketel. De eigenaar - mestafzetcoöperatie Mestac - kan over een periode van 12 jaar maximaal 16,8 miljoen euro subsidie tegemoet zien. Het rekenen voor de haalbaarheid van het project om dikke mestfractie te drogen, is begonnen.

Minder afhankelijk worden van de afzet van een dikke mestfractie van rond de 30-35 procent is de wens van Merensteyn. Met de installatie van een met resthout gestookte biomassacentrale bij de mestverwerkingsinstallatie zal die mestfractie gedroogd gaan worden tot een drogestofgehalte van boven de 85 procent. De centrale gaat ook meteen elektriciteit opwekken. De beoogde centrale heeft een capaciteit van meer dan 5 megawatt en moet 42.500 megawattuur elektriciteit per jaar kunnen produceren.

Haalbaarheid berekenen


Bij Merensteyn kan per jaar maximaal 200.000 ton drijfmest worden verwerkt. Omdat dit jaar nog gebruikt kan worden gemaakt van de regeling Stimulering Duurzame Energieproductie SDE+, is de aanvraag gedaan voor de aanschaf van een biomassaketel. Volgens Bas van den Bergh van Mestac - en manager bij Merensteyn - kan het rekenen beginnen om te kunnen bepalen of het project ook daadwerkelijk kan worden doorgezet. Een energievreter in het verwerkingsproces - het hygiëniseren van de dikke fractie - zal dan niet meer nodig zijn. “Wij willen minder afhankelijk worden van elke dag in het buitenland afzetten van die toch nog redelijk vochtrijke dikke fractie.”

In het voorjaar van 2020 moet er volgens Van den Bergh meer duidelijk worden over de haalbaarheid van het project.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  12° / 3°
  30 %
 • Zaterdag
  17° / 4°
  70 %
Meer weer