Wij+kunnen+het+oplossen
Blog
©

Wij kunnen het oplossen

Er is momenteel veel te doen over de impact van de landbouw op milieu en maatschappij. Bij bijna ieder probleem wordt gesuggereerd, dat dit sterk gelieerd is aan de landbouw. Maar is dat zo en wat is de werkelijkheid?
Ondanks deze eenzijdige conclusies over oorzaak en gevolg, denk ik toch dat we vooral moeten laten zien wat de werkelijkheid is. De bevolking neemt toe en daarmee ook de voedselbehoefte. Tevens zijn er zaken aan te pakken binnen de manier van produceren met oog voor efficiënte, goed voedsel en milieu.
De kringloop van koolstof, fosfor en stikstof hebben we de laatste jaren uitgebreid onderzocht. En met resultaat: voeraanpassingen in combinatie met diverse gezondheids- en houderijaspecten leiden tot een betere benutting van deze drie elementen. Daardoor zijn we in staat om het milieu minder te belasten (bijvoorbeeld minder fosfaat in de mest) en de dieren efficiënter te voeren. Een win-win situatie dus.
Door meten en delen van data kunnen we preciezer voeren. Daar is resultaat te halen voor de portemonnee van de boer en het milieu. Er zijn veel data beschikbaar zoals die van slachterij en van de voerfabriek. Ook op de boerderij bijvoorbeeld door techniek in de stal zoals sensoren, time Lapse camera’s, enz. Dat brengen we allemaal, steeds meer, samen in handige overzichten op applicaties voor smartphones, zodat we samen met onze klanten kunnen sturen op feiten in plaats van observaties. En met de data ontstaat er ook de mogelijkheid om data te delen in de keten, zodat samenwerking en transparantie verbeterd wordt.
Alle hierboven genoemde oplossingen zijn zeer realistisch of reeds een feit. Het is een kwestie van tijd om zaken verder aan te scherpen en uit te rollen. De markt doet zijn werk, want hier is gewoon geld mee te verdienen. Daarom een oproep aan onze regering: geef ons de tijd en ruimte deze oplossingen te implementeren.

Rick Königkrämer
Hoofd verkoop varkensvoeders Fransen Gerrits

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  20 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  20 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer