Uitbraak+AVP+Filipijnen+eindelijk+bevestigd
Nieuws
©

Uitbraak AVP Filipijnen eindelijk bevestigd

De Afrikaanse varkenspest heeft afgelopen zomer ook de Filipijnen bereikt. De geruchten deden al lang de ronde. Pas op 9 september is de officiële melding gemaakt bij de OIE, de wereldwijde organisatie waar alle besmettelijke dierziekten worden gemeld.

De eerste symptomen van de Afrikaanse varkenspest op de Filipijnen dateren van 25 juli. Volgens de melding bij de OIE is de uitbraak echter pas op 30 augustus definitief vastgesteld bij het onderzoek van de monsters.
Uit de melding bij de OIE blijkt dat het om meerdere uitbraken gaat die nu in één keer worden gemeld. Het zou gaan om zeven bedrijven, voornamelijk backyard bedrijven. In totaal zijn het echter 7.952 varkens, dus er zitten toch ook grotere bedrijven tussen. Van de bijna 8.000 varkens waren er 536 bezweken aan de Afrikaanse varkenspest. De rest van de varkens is gedood en geruimd.

Zevende Aziatische land


De Filipijnen zijn het zevende Aziatische land dat is getroffen door de Afrikaanse varkenspest. Daarnaast heerst de AVP in Cambodja, China, Laos, Mongolië, Myanmar, Noord-Korea en Vietnam.

Op 1 juli dit jaar waren er op de Filipijnen 12,7 miljoen varkens, volgens de cijfers van het Filipijnse statistiekenbureau. Ruim 60 procent van de varkensstapel - 8 miljoen varkens - leeft nog op backyard bedrijven. Al loopt dat aandeel wel jaarlijks terug. Het aantal varkens op commerciële bedrijven stijgt jaarlijks en is nu 4,66 miljoen.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Blogs

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  17° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  18° / 11°
  50 %
Meer weer