Zwaar+leveren+onderzocht+in+de+VS
Nieuws
©

Zwaar leveren onderzocht in de VS

De Universiteit van Illinois heeft een uitgebreide proef uitgevoerd met het houden van vleesvarkens tot 180 kilo levend gewicht. Naast het verzamelen van technische en financiële cijfers, zijn de vleeskwaliteit en smaak door consumenten beoordeeld. Mogelijk biedt zwaar afleveren van vleesvarkens perspectief.

Het verkoopgewicht van varkens is een belangrijke economische variabele die de productiviteit en winstgevendheid beïnvloedt. Omdat de varkens in de VS de afgelopen jaren ook magerder zijn geworden, kunnen dieren tot een zwaarder eindgewicht worden gehouden. De afgelopen jaren is het gemiddelde slachtgewicht met meer dan 0,6 kilo per jaar toegenomen. Maar bij het extreem zwaar maken van varkens (boven de 145 kilo levend gewicht) zou de voerefficiëntie fors lager worden.

Onbeperkte voedering


De onderzoekers van de universiteit zijn de uitgebreide proef gestart met 976 varkens. Dee laatste varkens zijn afgeleverd op 160 dagen na opleg en ze hadden de beschikking over onbeperkte voedering (6 fasen-voedering) en drinkwater. Op tien verschillende momenten zijn ze gewogen om de groei en voerconversie in de verschillende groeitrajecten te bepalen. Er zijn dieren afgeleverd van ruim 180 kilo levend gewicht en er is gekeken naar de invloed van verschil in voeding en wisselende vloeroppervlakken. Ook is de vleeskwaliteit (pH, kleur, marmering en stevigheid) vastgesteld. In totaal zijn 666 karkassen beoordeeld.

Toenemende groeisnelheid


Het lijkt er volgens de onderzoekers op dat de groeisnelheid blijft toenemen tot 145 kilo. Ook neemt de groeisnelheid van de varkens toe als koplopers uit het hok zijn gehaald. Een reden is de extra leefruimte per dier en minder concurrentie aan de trog. De onderzoekers zien mogelijkheden voor producenten om meer groei in hun stallen te realiseren met het afleveren van zwaardere varkens. Maar een belangrijke voorwaarde is dat het economisch ook uit kan en de consument het vlees van zwaardere varkens zal moeten waarderen. De resultaten van de smaakproef, de vleeskwaliteitsmetingen en de technische en economische cijfers op het primaire bedrijf worden medio augustus gepresenteerd. Ook zal op 15 augustus een webinar hierover worden gehouden.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  19° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 8°
  60 %
 • Vrijdag
  21° / 14°
  75 %
Meer weer