Goede+start+big+is+halve+werk
Bedrijf in Beeld
©

Goede start big is halve werk

Op het gesloten varkensbedrijf van Michel en Fons van Aert gaat het om goede resultaten in de hele keten tot en met de vleesvarkens. “Een goede start van de biggen in het kraamhok is dan het halve werk”, zegt Michel. Op het bedrijf worden dan ook veel maatregelen genomen om dat doel te bereiken.

Op het gesloten varkensbedrijf van Michel en Fons van Aert gaat het om goede resultaten in de hele keten tot en met de vleesvarkens. “Een goede start van de biggen in het kraamhok is dan het halve werk”, zegt Michel. Op het bedrijf worden dan ook veel maatregelen genomen om dat doel te bereiken. Een van de recentere maatregelen is het overschakelen naar prelactovoer in de kraamstal. Dat heeft positieve effecten, merken de varkenshouders en hun medewerkers. De zeugen biggen vlotter af en de biggen zijn vitaler. De zeugen uieren mooi op, maar de uiers staan niet op een te hoge spanning bij het biggen. Door de inzet van het prelactovoer van Fransen Gerrits - dat de zeugen vanaf opleg tot 5 dagen na werpen krijgen - kunnen de zeugen vanaf dag 5 na werpen over op een geconcentreerder lactovoer. Dat komt de melkproductie ten goede, zonder dat de zeugen zelf te veel conditie verliezen. Op het gesloten varkensbedrijf loopt het daardoor allemaal net even wat gemakkelijker. “De extra aandacht die medewerkster Marloes Aarts en inval- en weekendkracht Roos Koppen aan de biggen geven, speelt uiteraard ook mee”, zegt Michel. “Lichte of zwakke biggen krijgen een energieboost en bij grote tomen passen ze split-suckling toe.” De ondernemer is zelf vooral actief bij de gespeende biggen. “Daar merk ik de effecten van alle verbeteringen. De biggen groeien beter door en dat houdt bij de vleesvarkens aan. De groei bij de vleesvarkens is al gestegen van 840 naar 870 gram per dag.”

Lees hier meer over de aanpak.

Tekst: John Lamers
Beeld: Van Assendelft fotografie

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer