Nieuwe+test+toont+darmontsteking+aan
Nieuws
©

Nieuwe test toont darmontsteking aan

Hoe gezond de darmen van een varken zijn, is moeilijk van buitenaf te zien. Door het meten van de biomarker calprotectine in de mest is dat nu wel te bepalen. De nieuwe test is het laatste wapenfeit van veterinair toxicoloog Guillaume Counotte. Op 7 mei nam hij na 38 jaar afscheid bij GD met een symposium.

Counotte heeft in zijn lange loopbaan veel onderzoek uitgevoerd naar giftige stoffen in lucht, water en voer. “Dat is en blijft ook heel belangrijk voor een goede gezondheid van de dieren”, liet hij weten op zijn afscheidssymposium. “Samenwerken tussen  alle verschillende deskundigen op deze terreinen is heel belangrijk als we naar een toekomst zonder antibiotica willen.”

Normen drinkwater


Heel belangrijk is volgens Counotte altijd al de kwaliteit van het drinkwater. Samen met Jack Jacobs van Brabant Water heeft hij daar veel onderzoek naar verricht en normen voor de waterkwaliteit opgesteld. Jacobs vertelde op het symposium dat het met de waterkwaliteit wel beter gaat. “Punt is alleen dat er nu normen zijn voor de waterkwaliteit bij binnenkomst op het bedrijf. Je moet naar normen voor de waterkwaliteit uit de drinknippel, net als voor de mens gebruikelijk is. Daar meten we de waterkwaliteit uit de kraan, ofwel de 'drinknippel' voor de mens. Voor varkens en ander vee zou het niet anders moeten zijn.”

Weerbaarheid testen


De onderzoeker Counotte is nooit stil blijven staan bij het onderzoek naar alle verschillende bedreigingen van giftige stoffen in voer, water en lucht. Hij heeft ook altijd gezocht naar oplossingen om de weerbaarheid van de dieren te verbeteren. Daar horen testen bij waarmee je kunt bepalen hoe het met de weerbaarheid is gesteld. Dat heeft onder andere geleid tot de biestopnamecheck bij biggen. Via bloedonderzoek is daarmee te bepalen of de biggen genoeg biest hebben opgenomen. Dat is recent aangevuld met de test om de kwaliteit van de biest zelf te bepalen.

Darmgezondheid


Meest recente wapenfeit is de calprotectinetest. Calprotecine is een stofje dat vrijkomt uit de witte bloedcellen. De concentratie van calprotectine in de mest is daarmee een goede biomarker voor de activiteit van de witte bloedcellen in de darmen. Bij een laag gehalte is de darm gezond. Een hoog gehalte duidt op darmontstekingen.

 

 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer