Productie+vleesvarkens+3%2C4+procent+lager
Nieuws
©

Productie vleesvarkens 3,4 procent lager

Nagenoeg honderd procent van de bijna 4 miljoen vleesvarkens die het eerste kwartaal van 2019 in Nederland zijn geslacht, zijn geproduceerd door varkenshouders in Nederland. De import van vleesvarkens ligt nagenoeg stil, maar ook de dalende trend in de export van vleesvarkens zet door. Wel duiden kwartaalcijfers van RVO op een dalende inlandse varkensproductie van 3,4 procent.

In het eerste kwartaal van dit jaar zijn nog geen 6.000 uit het buitenland afkomstige vleesvarkens verwerkt door Nederlandse slachterijen. Uit België/Luxemburg worden bijna geen dieren meer aangevoerd sinds Afrikaanse varkenspest (AVP) is aangetroffen bij wilde zwijnen. In het eerste kwartaal van 2018 waren onze zuiderburen nog goed voor een aanvoer van 108.000 vleesvarkens bij Nederlandse slachterijen. Direct na de eerste AVP-uitbraak bij wilde zwijnen in de Belgische Ardennen is dat importkanaal nagenoeg opgedroogd. Sinds medio september 2018 (week 37) komen slechts mondjesmaat vrachten slachtrijpe varkens naar Nederland. Import van vleesvarkens uit Duitsland en andere EU-landen is eveneens verwaarloosbaar. 

Minder geslacht


In het eerste kwartaal van 2019 zijn er net geen 4 miljoen vleesvarkens geslacht door Nederlandse slachterijen. Dat zijn in totaal 80.000 vleesvarkens minder dan in de eerste 13 weken van 2018.
Op het eerste oog zou die daling volledig kunnen worden toegeschreven aan het teruggelopen aantal geïmporteerde slachtvarkens. Toch blijkt ook de Nederlandse productie van vleesvarkens te zijn teruggelopen. Zo wijzen marktcijfers van RVO uit dat de export van Nederlandse vleesvarkens in de eerste 13 weken van dit jaar fors is gedaald: 461.000 dieren ten opzichte van 577.000 stuks in de eerste 13 weken van 2018 (-116.000 dieren, ofwel -20 procent).
Het slachttotaal (bijna 4 miljoen varkens) gecorrigeerd voor de import en export zou betekenen dat Nederlandse vleesvarkenshouders in totaal zo’n 138.000 vleesvarkens minder hebben geproduceerd dan in het eerste kwartaal van 2018. Dit is een productiedaling van 3,4 procent.

100 kilo+


Opvallend is dat dit jaar het slachtgewicht van vleesvarkens opnieuw is gestegen. Gemiddeld weegt een vleesvarken 99,1 kilo na het slachten. Vorig jaar was dat over het eerste kwartaal gemiddeld 97,9 kilo. Er is dit jaar zelfs een slachtweek geweest dat het gemiddeld slachtgewicht boven de 100 kilo is uitgekomen.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer