%27Het+is+nu+of+nooit+om+z%C3%B3+eenvoudig+te+starten+met+PRRS%2Dmonitoring%27
Nieuws
©

'Het is nu of nooit om zó eenvoudig te starten met PRRS-monitoring'

Varkensdierenarts Anke Verhaegen over het PRRS-Prevalentieproject: De einddatum van het PRRS-Prevalentieproject van Zoetis en GD komt in zicht. Nog twee weken kunnen varkenshouders zich aanmelden voor het kosteloze speekselonderzoek in de biggenopfok. "Het is wel nu of nooit", stelt Anke Verhaegen, varkensdierenarts en een van de kartrekkers van het project. "De aanmeldingen zijn behoorlijk hard gegaan. Voor zeugenhouders die hun biggen alsnog willen laten checken op PRRS, zijn er nog een paar plekjes vrij. Tot eind mei kunnen zij zich nog online aanmelden."

Geruststelling of wake-up call "Regelmatige diagnostiek is ontzettend belangrijk bij PRRS", zo stelt Verhaegen. "Het gratis speekselonderzoek dat we aanbieden is dan ook een mooie start. Als varkenshouder heb je de eerste momentopname alvast te pakken. Daarna is het zaak om samen met je dierenarts te bepalen of je moet bijsturen in je PRRS-aanpak. De uitslag kan een geruststelling zijn, maar voor anderen werkt het juist als een wake-up call om vroege besmettingen serieus aan te pakken."

Aanzienlijk deel biggen vroeg besmet De resultaten van de tot nu toe onderzochte biggen lijken behoorlijk in lijn te liggen met de eerdere onderzoeken die Zoetis deed naar vroege PRRS. "Een aanzienlijk deel blijkt al vroeg besmet, zowel op vaccinerende als niet-vaccinerende bedrijven. Het is belangrijk om je bewust te zijn van het risico van PRRS. En dat begint dus met regelmatig monitoren."

Vergelijken op PRRS Na afloop van het PRRS-prevalentieonderzoek ontvangen alle deelnemers een overzicht van de totale (geanonimiseerde) resultaten. "Dat was voor ons ook een belangrijk doel bij het opzetten van dit project: een actueel beeld krijgen van de vroege PRRS-prevalentie in Nederland. Tegelijkertijd is dit voor deelnemers een interessante benchmarking op vroege PRRS. Je kunt straks je eigen resultaten vergelijken met die van de andere deelnemers." Meer info en aanmelden voor het PRRS-Prevalentieproject op www.checkprrs.nl >> PRRS Prevalentieproject Zoetis MM-05502

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  8° / 3°
  60 %
 • Maandag
  7° / 3°
  40 %
 • Dinsdag
  9° / 3°
  5 %
Meer weer