Hoezo+varkensvlees+duur%3F
Blog ForFarmers

Hoezo varkensvlees duur?

Door allerlei factoren zijn de varkensprijzen de laatste maanden omhoog geschoten. Al gauw rees de vraag of we door de magische grens van 2 euro per kg zouden gaan. Hier en daar hoor je al geluiden bij slagers en winkels dat er een rem op de prijsstijging moet komen. Nu is duur echter een behoorlijk relatief begrip.
De enige keer dat ik de varkens echt duur vond, was eind 1981. Ik zat nog op school en liep stage bij een slachterij/vee- en vleeshandelsbedrijf. Het was nog de tijd van de guldens. De notering steeg toen net boven 5 gulden per kg uit. Omgerekend naar euro’s is dat 2,30 euro per kg.
Dat is helemaal een hoge prijs als je dat vergelijkt met het toenmalige inkomensniveau. In 1981 was het modale inkomen in Nederland amper 16.000 euro bruto. Op basis van een 40-urige werkweek is dat ongeveer 8 euro bruto en 5 euro netto per uur. Voor de varkenshouder was de opbrengst van 2 kg vlees ongeveer gelijk aan een modaal netto uurloon.

Anno 2019 is in Nederland het modale inkomen ten opzichte van 1981 meer dan verdubbeld. Het lijkt uit te komen op 36.000 euro. Netto zal dat wel ongeveer zo'n 11 euro per uur zijn. Zelfs bij een prijsniveau van ruim 2 euro per kg zit tussen het modaal netto inkomen per uur in Nederland en de opbrengstprijs van varkensvlees voor de varkenshouder een factor 5. Anders gezegd: De varkenshouder krijgt nu nog maar 40% van de prijs van 1981 wanneer je die afzet tegen de inkomensstijging die er is geweest in de laatste 38 jaar.

De varkenshouder is door deze ontwikkeling dan ook gedwongen geweest efficiënter en grootschaliger te gaan produceren. Per zeug omgerekend slachtten we toen 17 varkens van ruim 80 kg. Dat is 1.400 kg per zeug. Nu is dat 28 varkens van bijna 100 kg geslacht en dat is 2.800 kg per zeug. Een verdubbeling dus.
Als je deze cijfers op je in laat werken, is één ding duidelijk: de consument heeft weinig redenen om te klagen, varkensvlees is nog steeds spotgoedkoop!  Chapeau voor alle varkenshouders die het mogelijk hebben gemaakt dat we als consument kunnen profiteren van een goedkoop en hoogwaardig voedselpakket. Een prijs van boven 2 euro per kg is jullie gegund!

Kasper Bekker
Accountmanager vleesvarkenshouderij bij ForFarmers

Over ForFarmers

ForFarmers (Lochem, Nederland) is een internationaal opererende voeronderneming die complete voeroplossingen biedt voor de (biologische)...

Lees verder »