Elke+ronde+starten+in+een+nieuwe+stal
Nieuws MS Schippers

Elke ronde starten in een nieuwe stal

Elke ronde starten de biggen van Jan Schuttert als het ware in een nieuwe stal

Locatie de Sloothoeve van Handelshuis Schuttert werkt sinds augustus 2018 naar volle tevredenheid volgens de HyCare-methode in de biggenstal. Het werkt plezierig en motiverend en het resultaat stijgt. De diverse onderdelen van HyCare werden op deze locatie geïmplementeerd.

Hygiënesluis

De hygiënesluis is dusdanig ingericht dat iedereen die de stal wil betreden daar automatisch gebruik van moet maken. “Dat werkt fantastisch. Het zorgt voor structuur en duidelijkheid voor iedereen die bij de biggen moet komen”, licht Gerrit van Dam, bedrijfsleider Sloothoeve toe.

Coating, reinigen en ontsmetten

Alle vloeren, wanden en paden van beton of steen waar biggen contact mee kunnen hebben, werden naadloos gecoat. Op deze manier werden poreuze oppervlakken als risicobron voor infecties uitgeschakeld. MESA Coatings heeft gecoat en de centrale gang voorzien van een super sneldrogende coating op kleur. Na twee uur was deze gang weer te betreden.
“Mest en stalstof hechten zich nauwelijks aan de coating, zodat het schoonmaken en desinfecteren sneller en effectiever gaat”, aldus Arjan Wermink, HyCare coach MS Schippers.
Van Dam beaamt dit:”Het reinigen gaat een half uur sneller per afdeling. Schoon is ook echt schoon en de gezondheid van de biggen is sterk verbeterd."
"Ik zie amper nog dunne mest, het voer wordt efficiënter gebruikt en we behandelen veel minder biggen individueel.”
Op locatie de Sloothoeve wordt gebruik gemaakt van de MS Greenline om te reinigen en te ontsmetten. Hierdoor is de dosering altijd correct. Overtollig verbruik en contact met de producten wordt voorkomen. Reinigen wordt gedaan met MS Topfoam LC Alk en ontsmetten met MS Megades Oxy. Producten met een unieke dieptewerking en lange contacttijd.

Drinkwater

De drinkwatervoorziening werd geoptimaliseerd door te zorgen voor continu schone leidingen en drinkwater van topkwaliteit. “Warme opfokafdelingen en geringe doorstroming jagen kiemvorming aan. Deze risicofactoren worden uitgeschakeld door gedoseerde toevoegingen aan het water. Elke slok die een big drinkt, is even smakelijk en van onberispelijke kwaliteit”, aldus Wermink. Op het bedrijf de Sloothoeve werd het systeem ‘doorstromend’ gemaakt. In elke afdeling is met een spoelkraan de leiding eenvoudig door te spoelen. Stukken leiding zijn doorzichtig gemaakt, waardoor de waterkwaliteit visueel kan worden gecontroleerd.

Ongediertebestrijding

Een gedegen ongediertebestrijding maakt de hygiëneaanpak compleet. Vliegen worden preventief aangepakt door maden in de putten te bestrijden. Dit wordt planmatig uitgevoerd door Agro Pest Control. “Menselijk gedrag is doorslaggevend voor het succes van HyCare.”

Juiste werkmethode en begeleiding

Daarnaast heeft het personeel van de Sloothoeve de nieuwe werkwijze eigen gemaakt om de hygiëne continu op een hoog niveau te houden. “De periodieke begeleiding van Arjan Wermink zorgt ervoor dat ik scherp blijf en mezelf blijf verbeteren. Ik zou niet anders meer willen werken”, aldus Gerrit van Dam.

Over MS Schippers

MS Schippers is een innovatief, internationaal familiebedrijf met “Passion for Farming”. Door innovatie en daadkracht is MS Schippers uitgegroeid...

Lees verder »