Geen+World+Pork+Expo+vanwege+AVP
Nieuws
©

Geen World Pork Expo vanwege AVP

De Amerikaanse vereniging van varkenshouders heeft besloten in juni dit jaar geen World Pork Expo te organiseren. Het risico op insleep en verspreiding van Afrikaanse varkenspest via de beurs is weliswaar klein, maar de Amerikanen willen geen enkel risico nemen.

Het is niet voor het eerst dat de World Pork Expo wordt afgelast. Het gebeurde eerder in 2001 toen er een grote uitbraak was van mond-en-klauwzeer in Engeland en er ook een aantal gevallen in Nederland waren.

De vereniging van varkenshouders (National Pork Producers Council NPPC) geeft aan dat het risico op de insleep van Afrikaanse varkenspers op zich best heel klein is. Ten eerste omdat de ziekte zich niet zomaar via de mens zal verspreiden, maar wel via ongekookt vlees of verontreiniging met uitwerpselen. Ten tweede zouden - om insleep te voorkomen - alle buitenlandse bezoekers bij de douane worden gecontroleerd. Daarnaast zijn er op de World Pork Expo ook altijd al biosecurity maatregelen. Toch wil de NPPC geen enkel risico nemen voor de Amerikaanse varkenssector en heeft het besloten de beurs te cancellen.

Verscherpte controle


De controle in havens en luchthavens zijn in Amerika al flink opgevoerd om het risico op insleep te voorkomen. Het team van opsporingshonden is uitgebreid met in totaal 179 honden op de belangrijkste invoerhavens en luchthavens. De controles op bedrijven die bijproducten voeren zijn aangescherpt en er is veel extra energie gestoken in de voorlichting van de varkenshouders. Daarnaast ligt er de vraag om landelijk nog 600 extra inspecteurs in te zetten.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  17° / 13°
  50 %
Meer weer